Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Pětiletý chlapec v životě nejedl. A nebude

Má totiž bizarní genetickou poruchu.

Představte si, jaký by byl váš život, kdybyste se nemohli zcela normálně najíst. Nad takovou věcí vlastně ani nikdo nepřemýšlí, protože je samozřejmá. A nemusíte být zrovna gurmány, abyste si nedovedli představit, že život bez jídla bude dosti krušný.

Raritní diagnóza
Takový život bohužel prožije pětiletý Brit Keaton Foale, který trpí zvláštní genetickou poruchou, jež mu znemožňuje přijímání klasické stravy.

Podobná porucha je přitom opravdovou raritou. Trpí jí průměrně jeden člověk ze 135 milionů. Když jím ale jste, statistiky vás moc nezajímají.

Když vám prozradíme, že jde o vrozenou poruchu glykosulace (typ dva), asi vám to mnoho neřekne. Neznamená to ale nic jiného, než že Keaton a další s touto poruchou musí nadosmrti přijímat živiny trubičkou zavedenou do žaludku.

Další problémy
Lékaři na symptomy nemoci přišli již ve třech měsících, kdy Keaton začal odmítat kupované mléko.

Vše, co pozřel, okamžitě vyzvracel. Doktoři mu proto museli doslova zašpuntovat žaludek a namísto toho mu do něj čtyřikrát denně zavádět trubičku s potřebnými živinami.

Keaton se navíc narodil již ve 24. týdnu těhotenství a trpí dalšími problémy, kvůli kterým musel absolvovat celou řadu operací. Hrozila mu například i slepota.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 185