Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Úlet: Potetovaná prasata! Líbí se?

Belgický umělec Wim Delvoye má zvláštní vášeň – tetuje prasata!

Tak trochu „prasárna“
Pro někoho je to hyenismus, pro někoho umění. Řeč je o projektu Belgičana Wima Delvoye, který se zabývá tetováním čuníků.

„Došel jsem k tomu postupně. Před devatenácti lety jsem tetoval na prasečí kůže, které jsem získával z jatek. Pak mě ale napadlo, jak by moje obrázky vypadaly na živém prasátku, a tak jsem to zkusil,“ vypráví umělec.

Proč si vzal ale na mušku zrovna čuníky? „Protože rychle rostou a jsou na malování lepší než ryba,“ směje se Delvoye.



Tetování jako prase...
Belgický tatér si pro své účely založil v Číně vlastní farmu, kde chová ozdobená prasátka. V jeho rajónu zatím pobíhá devět kanců a prasnic. „Nejraději tetuju mladá selátka. Líbí se mi, když vidím, jak rostou a moje obrázky se všelijak natahují, zvětšují a přizpůsobují se kůži,“ říká Wim .

Inspiraci pro své malůvky hledá tatér kdekoliv. Jsou to třeba loga významných módních domů, například Louis Vuitton, hrdina z čistících prostředků Mr. Proper nebo pohádková Popelka.


Chrocht, peníze!
Wim však za své Pig´s Art (Prasečí umění) čelí kritice aktivistů za práva zvířat. On však jejich rozhořčení nechápe: „Samozřejmě netetuju jenom vepříky, ale i lidi. Když mám nějaký nápad, tak to nejdříve vyzkouším na člověku, pokud to vypadá dobře, použiju ho i na prase.“

Wim Delvoye se také na veřejnosti prezentuje jako vegetarián. Své umění považuje za neškodné. Naopak, chce z něho vybudovat stejný byznys, jako je třeba obchodování s uměleckými předměty.

Jeho farma by se tak stala malou galerií potetováných čuníků, kam by si lidé chodili vybírat své prasátko jako třeba obraz na stěnu.




Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 393