Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak se vidí ženy? Připadají si širší a kratší!

Ženy se vnímají jako širší a kratší, než ve skutečnosti jsou.

Mozek občas hraje se ženami nepěknou partii: samy sebe vnímají menší a až o dvě třetiny širší, než doopravdy jsou. Vyplynulo to z nového výzkumu, který by mohl přispět k porozumění poruch přijímání potravy.

Kde máte klouby?

Vědci z University College London zkoumali, jak lidé sami sebe vidí. Netestovali přitom mentální obraz žádné často problémové oblasti, třeba boků či stehen, ale ruce. Dobrovolnice je položily pod neprůhlednou desku a pak odhadovaly, kde jim končí klouby a kde konečky prstů. Odborníci se tak snažili zjistit, jak lidé odhadují délku a šířku této části těla.

Testované ženy viděly své ruce jako v průměru o dvě třetiny širší a o třetinu kratší, než ve skutečnosti jsou.

"Mnohá běžná přirovnání naznačují, že velikost a pozici částí vlastního těla známe dokonale. Náš výzkum ale ukazuje, že tomu tak vůbec není. U testovaných osob nám konzistentně vycházel velmi posunutý mentální obraz tvaru rukou," řekl reportérům listu Telegraph vedoucí studie dr. Matthew Longo.

U žen více
"Ženy vidí své ruce širší než jsou a prsty zase jako kratší. A je dost pravděpodobné, že to podobně funguje i u dalších částí těla. Možná existuje obecná tendence vidět tělo širší, než ve skutečnosti je. Někteří lidé se podívají do zrcadla a vidí, že tlustí nejsou. Ale ani to nemůže vyvrátit jejich mentální obraz vlastního těla a přesvědčit je," dodává dr. Longo.

Tendence k širšímu vidění těla je o hodně výraznější u žen. Zřejmě to je spojeno s tím, že se více snaží být štíhlé.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 23