Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Bezdomovec sbírá v New Yorku zlato, slušně mu to vynáší

Nezaměstnaný Raffi Stepanian (43) tvrdí, že si sbíráním kousků zlata na newyorských ulicích vydělá 500 dolarů (cca 8 500 Kč) týdně.

Stepanian začal nedávno prolézat po kolenou a s pinzetou v ruce newyorskou čtvrť klenotníků, takzvanou „Diamantovou čtvrť“. Nezaměstnaný bývalý zlatník uvádí, že si tak za poslední dva týdny přišel na více než 500 dolarů (17 000 Kč) ve zlatě a drahokamech: „Vyžiji z toho. Možná kvůli mně propukne v ulicích New Yorku nová zlatá horečka. Půda mezi dlaždicemi čtyřicáté sedmé ulice je nasycená drahokamy a zlatem.“

Bývalý zlatník z Queensu zatím nachází především fragmenty diamantů a rubínů, kousky platiny a úlomky zlata z hodinek, náušnic a náhrdelníků. Většinu nálezů Stepanian prodává buď výrobcům čistých drahých kovů, nebo překupníkům diamantů. Část zlata si ale nechává a chtěl by ho někdy v budoucnu použít sám.

magazin.cz

„Dostanu třeba jen třicet dolarů za kousek, ale ono se to složí. Je to bohatá čtvrť a lidem občas prostě něco upadne, občas i šperk. Ten se pak buď zašlape do bláta, nebo skončí přilepený na kousek žvýkačky,“ dodává moderní zlatokop.

Pozorné prohledávání spár v chodnících bylo tak výnosné, že si podle informací listu Telegraph Stepanian dokonce vzal domů 12 kilo půdy na pečlivé prosetí.

„Ve zlatnickém průmyslu jsem pracoval dvacet šest let, takže jsem si nemohl pomoci a všímal jsem si třpytivých úlomků na podlahách a ve výtazích. Vždycky mne trochu lákalo sebrat je. A právě to teď dělám,“ uzavírá podnikavec.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4