Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Bez snídaně ani ránu

Patříte k těm, kdo snídani téměř denně odbývají? Považujte ji za zbytečný příjem energie navíc? Energeticky hodnotná snídaně ale paradoxně umí zabránit prohřeškům proti dietnímu jídelníčku v průběhu celého dne...

Snídaně neznamená jen chléb s máslem
Odmítáte snídani jako zbytečný luxus? Vaším logickým argumentem může být, že si nechcete přidávat k celodennímu energetickému příjmu ještě další kalorie navíc v podobě snídaně, když ji stejně nestíháte. Mnoho lidí také říká, že skutečně neradi snídají v ranním shonu, protože nemají rádi jídlo konzumované ve stresu. Jenže bohužel je tomu skutečně tak, že právě lidé s nadváhou denně vynechávají snídani, ačkoliv by jim její zařazení do jídelníčku velmi prospělo. V hubnutí vám paradoxně prokáže tu nejlepší službu právě vydatná snídaně. Zabráníte tím nástupu hladu a vyvarujete se tak rizikům přejídání se v rámci dalších jídel během dne.

magazin.cz

Bílkoviny a sacharidy
První ranní jídlo dne proto v žádném případě nevynechávejte. Ani v případě, kdy patříte k těm, kterým nedělá dobře jíst v ranních hodinách. Vybrat si můžete i konzumaci potravin, které vám budou vyhovovat. Snídaně by měla pokrývat asi 20 % denní dávky energie a důležité je, aby měla správné složení živin. V první řadě by mělo jít o potravinu s vysokým obsahem bílkovin a sacharidů. Bílkoviny vás hned po ránu výborně zasytí, sacharidy dodají tolik potřebnou energii. Ideální je například sýr typu cottage, eidam, odlehčené verze sýru lučina. Občas můžete přidat vejce, raději však konzumujte bílky než žloutky.

Sýr, šunka, vejce... anebo zkusíte tofu?
Jako bílkovinu nemusíte volit na snídani pochopitelně jen sýr. Pro milovnice masa je vhodná libová šunka, lépe pak ta drůbeží než vepřová, vegetariánky pak volí například tofu. K bílkovině je ovšem potřeba vždy přidat sacharidy v podobě pečiva, nejlépe celozrnného z žitné mouky, které vás zasytí díky vysokému glykemickému indexu na delší dobu. V ideálním případě pak kombinujte s kouskem zeleniny. Možné jsou i jiné varianty snídaní jako je kaše z ovesných vloček či musli s jogurtem. Převažovat by měly ale snídaně s pečivem, ty vás nejlépe zasytí.

Na snídani můžete i sladké
Co tedy na snídani? Kalorie, které přijmete v první polovině dne také snadněji spálíte, takže na snídani si můžete dovolit i sladké Bebe sušenky či sladké pečivo, kterému se jindy vyhýbáte. Měla byste ale vědět, že vás sladká snídaně zdaleka tak nezasytí a brzy budete mít opět na něco chuť. Nejvhodnější je proto pečivo a sýr, například tři plátky eidamu 30% a jeden tmavý rohlík. Celozrnný rohlík je důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, takže vás zasytí déle než bílé pečivo. Sýr potom sníží glykemickou hodnotu jídla, to napomůže pocitu sytosti.

magazin.cz

Pro začátek stačí malá snídaně
Kromě sacharidů by neměly chybět bílkoviny – nemusí jít ale vždy jen o sýr. Pokud nejste zvyklá královsky hodovat již ráno, vypijte alespoň sklenici polotučného mléka nebo si dejte kefír či jogurt s ovesnými vločkami. Velmi dobrou alternativou pak může být bílý jogurt. Jogurty zcela bez tuku mají sice nižší energetickou hodnotu, ale pro zdraví jsou důležité i probiotické organismy. Ty se vyskytují v jogurtech typu Activia, Hollandia či Revital.

I vejce je vhodné – ale jen občas
I v redukčním jídelníčku mají své místo vejce. Není sice vhodné snídat je každé ráno, ale je dobré mít denně nějakou malou obměnu. Ačkoliv obsahují vejce cholesterol, výborně zasytí, takže vás nebude trápit brzy hlad a bez problému vydržíte do svačiny. Pokud si přichystáte na snídani vejce, je pak vhodné doplnit je již jen menším kouskem pečiva, například polovinou rohlíku či jedním větším krajícem chleba. Zapomínat bychom neměli ani na zeleninu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1