Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Hladovění při hubnutí nepomáhá!

Rádi byste upravili svou váhu a máte dojem, že nejlepší bude moc nejíst? Tím byste si ale mohli velmi uškodit. Správná otázka totiž nezní jen, co jíst... Ale především, jak často a do jak velkých porcí si jídlo rozdělit!

Při dietě byste neměli trpět
Často můžeme získat klamný pocit, že při hubnutí bude snad nejlepší nejíst pokud možno vůbec. Dietu si představujeme jako náročné redukční období, které je třeba vydržet do té doby, než se ukazatel na váze pohne žádoucím směrem. Ale co potom? Pak již bude cíle dosaženo, takže je možné se opět vrátit ke starým návykům, říkáme si často podvědomě a neřešíme, že změna musí být trvalá. Na to aby byla změna našeho jídelníčku trvalá, ale je třeba vědět, jak jej sestavit, abychom netrpěli hladem. Zhubnout totiž není tak náročné jako trvale si upravit jídelníček a váhu poté udržet. Vaším cílem přece není jen stále dokola hubnout a zase nabírat, ale změnit příjem stravy tak, abyste se jednou provždy nemuseli se svou váhou trápit.

Tělo má středověké návyky
Náš organismus reaguje stále stejně už stovky let. Období diet si většinou naše tělo zafixuje jako náročné období hladu, kdy je třeba využít každý gram přijaté potravy a ukládat v podobě tuků. Z tohoto důvodu je naopak důležité naučit se v období redukční diety jíst pravidelně, ne hladovět. Hladovky vás brzy dovedou jen k známým jojo-efektům a další dieta už bude o to náročnější. Z minulosti má naše tělo zafixované, že hlad může trvat i delší dobu. Vy tedy držíte dietu v době konzumní společnosti, kdy je všeho dostatek, ale vaše tělo aktivuje sebezáchovné reakce pro přežití organismu.

magazin.cz

Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, svačina…
Náročné paradoxně může být jíst během dne pravidelně a v malých porcích. Jak si takový příjem přestavit? Ideální je režim snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře v tříhodinových intervalech. Tělo dostává pravidelný přísun živin, vás netrápí hlad a nemáte tendenci se přejídat či myslet na pamlsky. Jakmile zkonzumujete jedno jídlo, již víte, že během tří hodin bude následovat další. I vaše tělo si to zapamatuje a nebude energetický příjem střádat v podobě tukových zásob. Vyhnete se tak nástupu vlčího hladu, který vás může přepadnout občas po náročném dni v práci, kdy nebyl čas na pořádné jídlo a pak stojíte doma v osm hodin před plnou lednicí.

Kde na to ale mám vzít čas?
Většina z nás ale bude argumentovat tím, že na takový režim může mít čas malé dítě v mateřské školce či důchodce trávící doma celý den, ale sotva zaměstnaná žena nebo muž, kteří plní jeden úkol za druhým. Znáte to sami – když zrovna nemusíte něco řešit, zazvoní telefon či se za vámi zastaví někdo v kanceláři nebo musíte jet něco vyřídit. Přesto jsou i svačiny při hubnutí velmi důležité. Naučte se proto doplňovat energii velmi rychlým způsobem. V takových situacích se nejlépe uplatňují například kysané mléčné výrobky jako jsou jogurtová mléka, acidofilní mléka či kefíry.

Chystejte si bojový plán
Klíčem k dobrému jídelníčku je plánovat – naplánujte si už předem, že na svačinu si dáte jogurtové mléko a na oběd si vezměte do práce těstovinový salát v krabičce, pokud klasické obědy nestíháte.

Máte před sebou pracovní oběd a chystáte se dát si nějaké větší jídlo v restauraci? Počítejte s tím již dopředu a snižte o něco příjem jídla na snídani a večeři. Naučte se předem alespoň zhruba přemýšlet nad tím, co vlastně budete další den jíst, aby bylo možné dietní režim přirozeně zakomponovat do svého životního stylu a zautomatizovat. Jedině tak jej totiž přijmete za přirozenou součást svého života.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3