Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Bylinkami proti akné

Akné – nejčastější problém mladé pleti, ale také pleti mnoha dospělých. Bojovat s akné není vůbec jednoduché. Někdy dokonce ani návštěva dermatologa nepřinese kýžený efekt.

Pokud nejsme v pubertálním věku, nemáme v těle zánět, a přesto nás trápí akné, pak je dobré přehodnotit přístup ke svému životnímu stylu. Začít se lépe stravovat a více odpočívat. Existuje množství kosmetických přípravků pro pleť s akné, dnes se však podrobně podíváme na bylinky a jejich zázračnou moc. Jednou z nejpoužívanějších bylinek je heřmánek. Hojí rány, brzdí záněty, působí antibakteriálně. Obsahuje azulén, který je prospěšný pro naši pokožku. Pozor: některá pleť může být na heřmánek alergická.

 

Recept na teplý obklad z heřmánku: 2 lžíce sušených bylinek spaříme 0,5 l vroucí vody a necháme 15 minut zakryté louhovat. Přecedíme a mírně vychladlé přikládáme na vyčištěný obličej.

 

magazin.cz

 

Na mastnou pleť s akné je vhodný i tymián a šalvěj. Teplé obklady pleť regenerují – otvírají totiž póry a připravují pleť k přijímání účinných látek.

 

Obrovský význam pro léčbu akné má pravidelné oplachování bylinkami. Hojivý a protizánětlivý účinek má především černý bez. Denní užívání zastavuje zánětlivé procesy. Podobné účinky má odvar z listů jitrocele anebo z květu jetele lučního.

 

Hojivý roztok z podbělu: Čerstvou bylinu (květ i listy) rozmačkáme vařečkou v nekovové nádobě a zalijeme převařenou vodou. Po 24 hodinách máme vynikající hojivý a uklidňující roztok k omývání pleti. Podběl kvete zjara, určitě si nenechte ujít příležitost a využijte ho. Na pleť postiženou akné nejvíce působí opakované a časté oplachování a dezinfekce.

 

magazin.cz

 

Mnoho kosmetických firem vychází při výrobě přípravků pro péči o pleť z přírodních produktů a bylinek. Nabízejí svým zákazníkům řadu léčivých vod, krémů, masek na přírodní bázi. Je jenom na vás, jakou formu ošetření a léčení akné zvolíte.
 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1