Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Silikonová prsa slaví 50 let!

Silikon se hrne no ženských hrudníků už půl století! Plastická úprava ňader, při které je použit silikon jako výplň, dnes zažívá doslova boom.

Již v letech 1889-1890 byly prováděny zákroky ke zvětšení ňader, u nichž lékaři používali parafinové injekce, avšak výsledky nebyly nijak uspokojivé. Pacientky měly problémy se zanesenou infekcí, jejich ňadra byla opuchlá a objevovaly se v nich boule a hrudky. Lékaři se snažili vzniklé problémy vyřešit, ale bez velkých úspěchů. Kolem roku 1920 byla tato technika zvětšování prsou opuštěna.
Úplně prvním chirurgem, který použil implantát, byl rakousko-německý lékař Vincenz Czerny v Trutnově. Plastickou operaci prsu provedl pacientce s nesouměrným poprsím, vyplnil ňadro tkání a tukem odebraným z nezhoubného nádoru na jejích zádech.

 

magazin.cz

 

Na začátku 20. století byly pro výplň prsů vyzkoušeny různé materiály a směsi, mezi nejzajímavější patří například slonovina, sklo, přírodní kaučuk a různé pružné materiály. Od 20. let minulého století lékaři používali i tukové injekce. Při této proceduře odebírali tuk pacientky z oblasti hýždí a břicha a následně jej bez větších úprav vstřikovali do prsů, aby docílili jejich zvětšení. Metoda nebyla zcela úspěšná, protože po čase docházelo ke vstřebání tuku a tím i ke snížení objemu.

 

K zajímavému vývojovému skoku došlo až v letech 1961-1963, kdy byl vyvinut a posléze použit silikonový implantát. První generace těchto implantátů byla vyrobena s hladkými stěnami a jako výplň byl použit viskózní gel. Nevýhodou tohoto řešení bylo občasné prosakování gelu a také to, že k dispozici byly jen tři velikosti, které zdaleka nevyhovovaly všem pacientkám. V 70. letech byla představena druhá generace silikonových implantátů s tužším gelem a tenčím obalem. Tato kombinace byla příčinou nevyhovující životnosti, obal implantátu praskal a přinášel pacientkám mnoho a mnoho komplikací.

 

magazin.cz

 

V dnešní době vedle implantátů existují i další techniky zvětšení poprsí. Patří sem například gelové injekce a vstřikování tukových kmenových buněk, odebraných z jiných částí těla pacientky.

 

Nedávno celým světem zahýbal skandál se závadnými francouzskými implantáty. Vyšlo totiž najevo, že společnost Poly Implant Prosthesis ušetřila odhadem miliardu eur ročně používáním průmyslového silikonu namísto zdravotně nezávadných výplní do prsních implantátů. I samotný obal kolem silikonu byl závadný a náchylný k prasknutí. Společnost zrušila provoz a více než 2000 žen na ni podalo žalobu. Závadné implantáty vyráběla firma dokonce i pro muže k výrobě protéz varlat, falešných prsních svalů či implantátů do hýždí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1