Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Co skrývají noční můry?

Dokáží člověka vyděsit a uklidnění mnohdy nepřijde ani po probuzení.

Někteří z nás dokonce uprostřed noci nahlédnou do snáře, aby zjistili význam děsivé noční můry. Dříve se věřilo, že ošklivé sny určitě předpovídají nějaké neštěstí nebo smůlu. Dnes se výkladem snů zabývají psychologové. Ti zaznamenali nejčastější noční můry a vysvětlili jejich skrytý význam.

Podle psychologů značí dobré a krásné sny naše přání a touhy. Často se nám tak zdá o tom, co bychom chtěli začít realizovat nebo získat i v reálném životě. Zlé sny a děsivé noční můry souvisejí se stresem, úzkostí a depresemi. Ošklivé sny vlastně zobrazují to, čeho se bojíme. Někdy se nám vracejí ji prožité nepříjemné vzpomínky a pocity.

magazin.cz

 

Psychologové a odborníci zabývající se lidskými sny a jejich poselstvími sestavili žebříček nejčastějších děsivých snů. Na první příčce se umístila noční můra, během které zažívá člověk pocit strachu, protože se ztratil na neznámém, často i děsivém místě. V extrémních případech se lidem zdá dokonce o pobytu ve vězení, kde prožívají velmi stísněné pocity za mřížemi. Takové sny rozhodně nenaznačují možnost, že byste skončili v cele nebo se měli někde nadobro ztratit. Noční můry o bloudění a pobytu za mřížemi zobrazují náš strach z toho, že se ztratíme nebo budeme vězněni, tedy zastaveni v nějakém důležitém rozhodnutí nebo kroku, se kterým sami moc nesouhlasíme. Dále podobné sny narušují klidný spánek lidem stojícím před těžkou situací nebo problémem, se kterým si neví rady. Podle psychologů nás sny před podobnými situacemi varují a snaží se nás motivovat k včasnému řešení problémů.

Další častou noční můrou je ta o utopení. Ano, mnoha lidem se zdá o své vlastní smrti, která má podobu utopení. To jistě nemůže být příjemné. Pocit, že nemůžete dýchat patří k těm nejhorším vůbec. Dalším hrozným pocitem ve snu je pád do neznáma. Tonutí i pád se objevují ve snech lidí, kteří mají hodně práce a něco jim doslova přerůstá přes hlavu – právě jako vodní hladina v děsivém snu. V popisovaných nočních můrách ucítí lidé stejnou úzkost, jako při problémech v reálném životě. tyto ošklivé pocity se z běžného života dostanou do snů, kde pak upozorňují na hrozící nebezpečí v případě, že nebudete potíže řešit včas nebo budete neustále oddalovat plnění svých povinností. Pokud nedáte na rady snů, čeká vás nepříjemný pád – tak jako během noční můry.

magazin.cz

 

Mnohdy se u nás objevuje i sen, který vrací do školních lavic i dospělé a pracující osoby. Do snů se vám vkradou učitelé, kteří prověřují vaše znalosti. A většinou takové zkoušení před tabulí nebo u maturitní či písemné práce nedopadnou moc dobře. V takovém případě se ve vašem životě objevují pochybnosti, zda zvládnete splnit nějaký úkol nebo zda jste si vše, co máte skutečně zasloužili. Tyto pocity jistě alespoň jednou za život překvapí každého z nás.

I vám se někdy možná zdálo o tom, že jste ve společnosti bez oblečení. Tato noční můra se zdá čas od času lidem všech věkových kategorií a dokáže nepěkně vyděsit. Sny o nahotě na veřejnosti vyjadřují naše sebevědomí a také svědomí. Oblečení totiž v dnešní době slouží často jako jakási ochranná skrýš, kam lidé mohou ukrýt nejen své tělo, ale i svá tajemství. To si mnohdy ani neuvědomujeme. Pokud se ve snech, kde stojíte bez šatů před lidmi, cítíte trapně, nemáte jistě moc vysoké sebevědomí. V opačném případě byste moc neřešili, zda jste oblečení nebo ne.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!