Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Recept na dlouhý život? Vybírejte si správné potraviny!

Chcete se dožít vysokého věku a přitom být v dobré kondici? Tak upravte svůj jídelníček!

Odborníci na výživu spolu s vědci sestavili žebříček potravin, které vám zaručí dlouhý život plný zdraví. Dlouhodobé studie, při kterých byli sledováni lidé po devadesátce, dokázaly to, co někteří odborníci dosud popírali. Dnes je tedy vědecky potvrzeno, že můžeme ovlivnit délku svého života.

Že je ovoce a zelenina plná zdraví, to není žádná novinka. Nyní však vědci vybrali ty plody, které nám dokáží prodloužit život. Nejlépe to prý svede brokolice, salát a hroznové víno. V této zelenině a ovoci najdeme značné množství vitaminu C, E a B, kyselinu listovou a řadu minerálních látek. Podle několika vědeckých studií je zejména brokolice výbornou prevencí vzniku rakoviny a chrání také náš imunitní systém.

magazin.cz

 

Život nám podle odborníků na výživu prodlouží také malé sladké bobulky, jako jsou jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny. Ty jsou plné vitaminů a hlavně antioxidantů. Právě posledně zmiňovaným antioxidantům vděčíme za ochranu a povzbuzení imunity a za ničení škodlivých látek v těle. Pokud patří malé plody k vašemu oblíbenému ovoci, můžete si být jisti, že i ve stáří budete zdraví a plni vitality. nedávné studie prováděné na Harvardské univerzitě prokázaly, že už hrst borůvek nebo jahod za týden dokáže zajistit dlouhověkost a navíc zabránit vzniku chorob, které se často v pokročilém věku objevují, tedy například demence.

magazin.cz

 

Snad nejúčinnějším typem na dlouhověkost je česnek. Jeho léčivé účinky znaly už naše babičky. A podle studií se česnek ve velkém množství objevoval v jídelníčku lidí, kteří se ve zdraví dožili vysokého věku. S česnekem dostaneme do těla spoustu vitaminu A, B a C. Další látky přítomné v česneku posilují náš imunitní systém a pomáhají při problémech s trávením. V lidovém léčitelství je používán jako přírodní antibiotikum. Je také dokázáno, že česnek dokáže zabránit vzniku rakoviny, zejména střev.

magazin.cz

 

Ve vašem jídelníčku by neměl chybět také olivový olej. Odborníci na výživu doporučují dvě čajové lžičky denně tekutého zlata, jak olivovému oleji také přezdívají. Pokud do svých pokrmů přidáváte právě olivový olej, chráníte své srdce a zároveň si tak vlastně prodlužujete život. Z dalších vědeckých studií vyplývá, že olivový olej ochraňuje také náš mozek a zabraňuje vzniku nádorových onemocnění.

magazin.cz

 

Zdravé srdce můžete mít také díky avokádu. To při pravidelné konzumaci výrazně snižuje hladinu LDL, tedy toho „zlého“ cholesterolu v krvi. Množství HDL cholesterolu zase avokádu zvyšuje.

Spolehlivou prevencí rakoviny jsou rajčata. V nich je totiž značné množství látky zvané lykopen, která nedá rakovině šanci. Nemusíte se bát, že by se lykopen zničil během tepelné přípravy rajčatových pokrmů, jako jsou oblíbené polévky nebo omáčky. Naopak! Právě tepelně zpracovaná rajčata lépe uvolňují lykopen ve vašem těle.

magazin.cz

 

Právě díky ničení rakovinotvorných buněk vám mohou prodloužit život také fazole. Ty se objevovaly často v jídelníčku dlouho žijících lidí v Austrálii, Švédsku nebo Řecku. Další luštěniny mají podobné účinky jako fazole.

Milujete čokoládu? Pak vás jistě potěší zpráva, že tato pochoutka patří k potravinám prodlužujícím život. Podle výzkumů žili milovníci čokolády o celý rok déle než ti, kteří si tuto sladkost nedopřáli. Lékaři zase tvrdí, že kvalitní čokoláda dokáže zlepšit stav pacientů po infarktu. Všechny blahodárné účinky mají na svědomí antioxidanty v kakaových bobech. Zdraví vám tedy zaručí hořká čokoláda.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!