Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Leváci jsou výjimeční lidé!

Dávno jsou pryč časy, kdy bylo na leváky pohlíženo skrz prsty. Lidé využívající levou ruku k práci a psaní byli dokonce považováni za hloupější jedince než jsou praváci.

Leváci žili již v pravěku

Z výzkumů archeologů a dalších odborníků vyplývá, že počet praváků a leváků mezi našimi pravěkými předky byl zhruba půl na půl. Stejný počet leváků i praváků byl asi do doby bronzové, kdy se výrazně zvýšil počet praváků. Nikdo neví, proč zrovna v této době začali lidé k práci více využívat pravou ruku. Není žádný doklad o tom, že by byli leváci v pravěku nějak utlačováni. To přišlo o pár století později, ve středověku. Od té doby až do 19. století pohlížela společnost na leváky s opovržením. Středověká inkvizice často označovala ženy za čarodějnice jenom proto, že byly levačky. Na konci 18. století se leváci stali předmětem bádání. Hledal se totiž lék, který by leváctví uměl vyléčit. Dnes již naštěstí víme, že leváci nejsou nemocní, ale normální lidé, tak jako praváci.

magazin.cz

 

Leváctví způsobuje mozek

Náš mozek je rozdělen na dvě polokoule. Levá hemisféra řídí pravou část těla a pravá hemisféra řídí levou polovinu těla. Proč se někteří lidé rodí jako leváci? Na to existuje hned několik teorií. Leváctví tak může být následkem velikého stresu během porodu nebo třeba vysoká hladina testosteronu v době těhotenství. Ať je to tak či onak, za leváctví může mozek.

 

Leváctví může být nebezpečné

Podle několika odborných studií jsou leváci v ohrožení života častěji než praváci. Výzkumy například dokázaly, že leváci způsobí více dopravních nehod než praváci, nebo že se často zraní při práci. Leváci za své nehody a zranění ale prakticky nemůžou. Většina dostupných přístrojů nebo nástrojů denní potřeby jsou upraveny pro praváky a není tedy divu, že s jejich používáním má levák problém. I interiéry vozů jsou přizpůsobeny pravákům. Dnes se naštěstí na trhu objevuje více a více věcí, které jsou vyrobeny pro speciálně pro leváky. Takové věci značně ulehčují práci a zabrání případnému zranění.

magazin.cz

 

Zatracovaná levá ruka

V některých starých, ale i v dnešních kulturách je levá ruka něčím nečistým a zlým. Ve staré Číně byla špatná celá levá strana těla. Za leváctví se zde krutě trestalo. Čínské písmo vzniklo také jenom pro praváky, leváci znaky napíší s velkou námahou. Ve staré arabské civilizaci byli leváci také krutě trestáni. Ještě dnes platí v arabské kultuře pravidlo, podle kterého se levá ruka nesmí na veřejnosti používat. Během stolování se třeba nesmí levá ruka vůbec používat a musí být schovaná pod stolem.

Eskymáci ještě donedávna považovali leváky za zlé čaroděje, a proto se jim vyhýbali. Ve starověkém Římě byli mladí chlapci při výcviku v legiích trestáni za každou maličkost. Horší tresty byly určeny pro leváky. Pokud byl některý z chlapců levák, přivázal mu velitel legie levou ruku k tělu tak pevně, aby ji nemohl používat.

 

Leváci hrdinové

Zatímco ženy-levačky byly ve středověku upalovány na hranicích, muži-leváci putovali do armády. Při dobývání středověkých hradů se do obranných věží posílali právě vojáci-leváci. Důvod byl prostý. Ve věžích byla budována pravotočivá schodiště, která umožňovala bránícím se lepší práci s mečem. Levákům ale pravotočivá schodiště boj neznemožňovala a hrad tak snáze dobyli.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1