Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zlatá košile za půl milionu

Zlato. Zlatíčko. Toto důvěrné oslovení by se zaručeně líbilo Indovi Datta Phugovi, který má pro žlutý kov velkou slabost. Dokonce takovou, že bez něho neudělá ani krok.

Všechno spolkne zlato

Datta Phuge není žádný multimilionář. Patří mezi menší podnikatele v indickém městečku Pimpri. Na rozdíl od svých kolegů se ale rozhodl výnosy z podnikání ukládat do zlata. V tomto případě nejde jen o nějaké zlaté prstýnky nebo řetízky se čtyřlístkem, Phuge má zlato rád, a proto si našetřil na trochu větší suvenýr – košili z 22karátového zlata! Tento módní skvost váží 3,2 kilogramů a pyšný majitel se v něm čas od času ukáže na veřejnosti. Lidé z okolí mu tedy neřeknou jinak než Zlatý muž z Pimpri.

magazin.cz

 

Košile, která stála hodně potu a peněz

Podle tisku však není obsese zlatem v Indii žádnou novinkou. Nedávno se jistý Ramesh Wanjale chlubil tím, že denně nosí šperky o váze 2 kilogramů. Údiv vzbudila i indický politik Samrat Moze, který se váhou svých náhrdelníků a náramků dostal na rekordních 8,5 kilogramů. Ale ani Datta Phuge není žádný troškař. Jeho více než tříkilová zlatá košile vyrazila dech všem milovníkům drahých kovů. Phuge přiznává, že na svou zlatou parádu, která ho přišla na 14 000 britských liber, dlouho šetřil. Tým patnácti zlatníků pracoval na luxusním oděvu 18 hodin denně více než dva týdny.

„Zlatá košile byla vždycky jedním z mých velkých snů,“ přiznává Phuge. Jeho drahý oděv je pracně sestaven z 14 000 zlatých oček a knoflíky jsou vyzdobeny krystaly Swarovski. Taková košile se doslova musí blyštit na slunci. Ovšem oslepující přitažlivost musí mít i pro zloděje, kteří dělají co mohou, aby se zmocnili byť jen kousku oděvu. Phuge je megaloman a když už vyráží ven ve své zlaté zbroji, připojí k ní i šperky ve stejném odstínu...

magazin.cz

 

Zlatá horečka stoupá...

Phuge tvrdí, že jeho záliba ve zlaté košili je vlastně normální investicí: „Lidé si kupují auta, jezdí si na dovolenou do ciziny... Pro mě je zlato vášeň, která neztrácí svou hodnotu. To byl také důvod, proč do něj dávám peníze.“ V jeho domě je pod zámkem deset kilogramů zlata, dalších pět kilo drahého kovu tvoří řetězy, jejichž jednotlivá váha není menší než 700 gramů. Ve šperkovnici poblázněného Inda najdete i 25 zlatých prstenů a 6 obřích náramků.

magazin.cz

 

Bez ochranky ani krok

Podnikatel přiznává, že ze svého domu nikdy nevyjde ven, aniž by na sobě neměl zlato. Někdy svou výzdobu přežene a váha jeho šperků se dostane i na deset kilogramů. Při takové prezentaci drahého kovu však musí Phuge počítat se závistí okolí. To je také důvod, proč si pořídil svou vlastní ochranku, která dohlíží na jeho bezpečnost. „Kamkoliv jdu, musím mít u sebe své bodyguardy,“ přiznává.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!