Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Když se řekne „light“…

Potraviny označené slůvkem „light“ představují velké lákadlo pro ty, kteří drží dietu. Mylně navozují pocit, že po nich nepřiberete. Je to pravda? Není označení „light“ jen marketingovým tahem?

O několik generací zpět bylo známkou blahobytu především dobré jídlo, bohatý stůl a na něm dostatek potravin plných tuku, cukru apod. Dnes je situace téměř opačná. Mnoho lidí považuje za zdravé a správné to, co je „odlehčeno“, „lehké“ a „nízkokalorické“.

Co však ve skutečnosti tyto nápisy znamenají a jde opravdu o zdravější a lepší potraviny a produkty než ty ostatní? V první řadě je třeba říci, že označení light neboli lehký není zákonem nijak definováno a může tak být označena v podstatě kterákoli potravina, nápoj apod. – pečivo, mléčný výrobek, uzenina, ale třeba i alkohol, které mají nižší podíl určité látky nebo živiny (tuku, cukru, cholesterolu…).

Nálepka light však nic neříká o tom, jaké je skutečné množství dané živiny v potravině, o kolik procent je tento obsah snížen ani jaká je celková energetická hodnota jídla. Snadno se tak může stát, že některá rádoby light potravina může mít nakonec ještě více kalorií než její klasická varianta.

Naštěstí alespoň ostatní definice mají pevně stanovená pravidla, která musí splňovat, aby výrobky mohly nést toto označení.

magazin.cz

 

Víte, co znamená?

Nízkoenergetický – potravina, která obsahuje méně než 170 kJ/100 g, nebo méně než 80 kJ u tekutých potravin.

Neenergetický – jde jen o tekuté potraviny, které mají méně než 17 kJ/100 ml.

S nízkým obsahem tuku – výrobek obsahuje méně než 3 g tuku/100 g nebo méně.

Bez tuku – obsahuje méně než 0,5 g tuku na 100 g nebo 100 ml.

S nízkým obsahem cukru – obsahuje méně než 5 g cukru na 100 g nebo 100 ml

Bez cukru – obsahuje méně než 0,5 g cukru/100 g nebo 100 ml.

Se sníženým obsahem (energie, tuku, cukru) – obsah energie nebo živin je snížen nejméně o 30 % oproti porovnatelnému výrobku, musí být uvedeno, co vedlo ke snížení energie.

„Lehký“ nebo „light“ – je to obdobné jako „se sníženým obsahem“, ale navíc s poukazem na vlastnosti, v důsledku kterých je výrobek „lehký“.

magazin.cz

 

Light potraviny do redukčního jídelníčku určitě patří, ale s rozmyslem. Je třeba si všímat všech nutričních hodnot a nespokojit se pouze s velkým nápisem lehký. Také přemýšlejte o množství. Sníte-li místo jednoho klasického jogurtu tři light jogurty, postrádá vaše počínání jakýkoli smysl. Ve skutečnosti totiž přijmete mnohem více energie, než kdybyste si dali onen jeden klasický, třeba i polotučný jogurt. V každém případě, pokud chcete hubnout a do svého jídelníčku zařazujete i light potraviny, berte je opravdu jako plnohodnotnou náhradu běžné porce a ne jako „povolení“ dopřát si o to více.

Přes výhodu, kterou v podobě nižší kalorické hodnoty light potraviny mají, existují i určité zápory oproti klasickým potravinám. Mnoho lidí včetně výživových odborníků light produktům vyčítají horší, mdlejší nebo „umělou“ chuť, takže po jejich snězení nejsou naše chuťové buňky dostatečně uspokojeny a my máme touhu jíst ještě dál a více. To souvisí také s mnohdy vyšším glykemickým indexem, který je častý především u potravin, u kterých bylo uměle sníženo množství tuku. Další nevýhodou je poměrně časté přidávání syntetických přísad, umělých sladidel apod. – právě kvůli tomu, aby byla i přes snížení určité živiny v potravině alespoň částečně zachována chuť a vzhled. Příznivci biopotravin a potravin bez „éček“ mají proto v případě light produktů jen velmi omezené možnosti.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!