Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Senegal: Tetované dásně jako symbol krásy

Když se žena chce v západní Africe líbit, musí mít krásný úsměv. Většinou ale nestačí ten, který příroda nadělila. Mladé dívky proto spoléhají na různé zkrášlující procedury – jednou z nich je tetování dásní.

Zuby musí svítit!

Tetování dásní je populární zejména v malých vesnicích, jako je třeba Thies v Senegalu. Místní dívky vědí, že pokud se chtějí zalíbit mužům, musí pro svou krásu něco udělat. Zdejší estetický symbol je jasně daný: krásný úsměv, kterému vévodí bílé zuby. A která barva podtrhne zářivost bílého chrup lépe než černá? To je také důvod, proč stará tradice tvrdí, že ženy by si měly tetovat dásně natmavo. A mnohé dívky se tomuto zvyku podrobují.

magazin.cz

 

Tetovací salon ve dvoře

Marieme patří ve vesničce Thies mezi místní krásky. Je zamilovaná do jednoho muže a chce ho získat za každou cenu. Černé dásně by jí v tom měly pomoci. Proto se rozhodla, že podstoupí bolestivý a zdlouhavý zákrok: „Chci černé dásně, abych měla hezčí úsměv. Samozřejmě, že se bojím celého zákroku, ale myslím, že to zvládnu,“ svěřuje se dívka. Ve vesnici samozřejmě neexistují tetovací salony – veškeré zkrášlovací procedury tetovací jehlou jsou v rukách místních žen, které se to naučily od svých matek. Takže se tetutuje na dvorku – tetovací inkoust supluje černý pudr, petrolej a bambucké máslo.

 

Utrpení pod tetovací jehlou

Neexistují žádná hygienická opatření a desinfekci jednoduše nahradí čistý hadřík. Díky těmto polním podmínkám je jasné, že celý zrášlovací rituál probíhá bez jakýchkoliv znecitlivujících medikamentů. Místní tatérky jsou však zkušené a dokáží své klientky motivovat, aby tu celou bolestivou procedury vydržely. Žena, která tetovala mladičkou Marieme nebyla výjikou. Celou dobu pěla chválu na to, jak je dobré mít tetované dásně: „Tetování je pro zuby zdravé a už vám nikdy nebudou krvácet. Už nikdy nebudete mít špatný dech a váš úsměv bude velice atraktivní.“

magazin.cz

 

Čím delší utrpení, tím tmavší dásně

Kdo ví, zda klientky tyto přísliby uklidní. Většina z nich bolestivý zákrok zvládá jen stěží. Výjimou nebyla ani Mariame, která byla ochotná pro lásku udělat cokoliv... Po pár minutách na klině tatérky však bylo jasně vidět, že nemá daleko k pláči. Žena, která tetování prováděla však svou klientku odmítala pustit. Jak by před ostatními vypadala? Celá vesnice by ji pomluvila, že své řemeslo nezvládá dobře. Proto přinutila Marieme, aby ještě chvíli vydržela: „Hrozně to bolí. Snažila jsem se to zvládnout, ale nešlo to. Myslela jsem, že při tom umřu. Nikomu bych takové mučení nedoporučila,“ říká Marieme, která původně zamýšlela, že si nechá dásně ztmavit v sedmi vrstvách, nakonec však zvládla jen čtytři.

 

Zadáno pro ženy

Tatérka, která za svou práci dostala necelé euro však přiznává, že tetování dásní je spíše ženskou záležitostí. Muži se k němu uchylují jen v krajních případech, například, když mají problémy s kvalitou chrupu, nebo jim zuby vypadávají. U žen je ale krásný úsměv podmínkou. V Senegalu je diktát krásy jasný: černé dásně, stříbrné zuby a půvabný úsměv. Pokud to žena nemá, stěží se vdá, nebo bude mít milence.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1