Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejčastější mýty z lékařského prostředí

Určitě už vám někdo říkal, že ze čtení v šeru budete mít špatný zrak, že stačí zmoknout a hned onemocníte, nebo že pokud spolknete žvýkačku, bude trvat několik let, než se ve vašem trávicím traktu rozloží.

Věříte všem těmto informacím? Tak na ně zapomeňte! Právě výše vyjmenované mýty byly již několikrát vyvráceny samotnými lékaři.

Nepravdivé je podle lékařů například tvrzení o tom, že očkování vám může přivodit nějaké závažné onemocnění nebo dokonce rozvinout autismus, jak mnozí tvrdí. Velmi se rozšířil třeba mýtus o očkování proti chřipce. Tato vakcína by vám podle některých názorů měla naopak nemoc rozvinout. Lékaři ale mýtus vyvrací. Ve vakcíně proti chřipce totiž najdeme mrtvé viry nemoci a ty samotné nemohou onemocnění způsobit. Pacient by musel přijít do styku s živými viry.

magazin.cz

 

Druhá pověra o očkování se začala šířit někdy v roce 1998. Tehdy se v časopise The Lancet objevil článek, který varoval rodiče před očkováním jejich ratolestí. Pokud se prý do těla dítěte dostane vakcína proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, může se u nich objevit autismus. Odborníci z řad lékařů ihned rodiče uklidňovali, že žádný takový případ ještě nezaznamenali, mýtus přesto rychle šířil dál jako lavina. Definitivně pověru vyvrátili lékaři v roce 2002, kdy v magazínu New England Journal of Medicine zveřejnili výsledky odborné studie, které dokázala, že očkování autismus nezpůsobuje. U žádného z 530 000 očkovaných dětí se totiž porucha neobjevila.

Polykáte vitaminové tablety od rána do večera v domnění, že si tak zajistíte zdraví? Tak na to zapomeňte! Při nadměrném přijmu vitaminů se dostaví právě jejich opačný efekt. Odborné studie dokazují, že lidé užívající příliš vysoké množství vitaminu C nebo E trpí častěji rakovinou. Jak ale zvolit správné dávkování vitaminových tablet? Lékaři doporučují dodávat do těla vitaminy raději ve formě ovoce a zeleniny. Pak nehrozí žádná zdravotní rizika.

magazin.cz

 

Mnohokrát nás jako malé děti rodiče varovali před tím, abychom se do studeného počasí teple oblékali. Zima totiž prý dokáže způsobit nachlazení nebo dokonce chřipku. I těmto informacím nevěřte. Již v roce 1968 vědci dokázali, že chladné počasí nedělá náš organismus náchylnějším k virům, které způsobují chřipku a další onemocnění. Podle doktorů také dokáže tělo v některých situacích s nemocí lépe bojovat právě v chladu. A že je v zimních měsících větší počet nemocných lidí? I na to mají lékaři vysvětlení. V zimě totiž trávíme více času v teplých budovách, kde se to viry a bakteriemi jen hemží.

Další mýtus nám zakazuje plavání po jídle. Prý by vás potom bolelo celé tělo a hrozí nepříjemné křeče a zároveň tak riziko utonutí. To je ale nesmysl. Rozumné je jen vysvětlení, že po přejedení vám může být při plavání nevolno. Jídlo nemá s křečemi ve vodě nic společného.

Nesledujete televizi moc zblízka nebo nečtete v šeru proto, abyste si nepoškodili zrak? Toho se nemusíte bát. Čtení v šeru a podobné aktivity maximálně způsobí nepříjemnou bolest očí, zrak vám ale nezničí. Alespoň to nedokazují žádné vědecké výzkumy nebo lékařské zprávy.

magazin.cz

 

Spousta lidí nepolyká žvýkačku jenom proto, že věří mýtu o jejím dlouhodobém rozkladu v žaludku. Některé pověry tvrdí, že žvýkačka z trávicího ústrojí nezmizí ani za sedm let. Žádné důkazy o tom ale neexistují. Lékaři naopak informují o tom, že žvýkačka projde zažívacím traktem stejně, jako každé jiné jídlo. Nemusíte se tak bát slepených střev a podobných hrůz.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!