Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: badira.cz

Sexy a exotická? Oblékněte si Orient!

Orientální tance v sobě snoubí umělecký zážitek a lehce svádivý podtón. Nejenom jednotlivé pohyby utvářejí celkový dojem, ale také výběr kostýmů hraje důležitou roli. Víte, co patří do šatníků orientálních tanečnic?

Pohyby se soustředí hlavně na pánevní oblast, protože význam této části těla má svůj prapůvod zejména v symbolice. V počátcích orientálních tanců se prováděly různé rituály, které zajišťovaly plodnost a hojnost a břicho tehdy představovalo jejich symboliku.

Ke zdůraznění těchto partií tanečnice často užívají různých penízků nebo třásní, které jsou aplikovány přímo na dlouhých sukních či širokých kalhotách z lehkých materiálů. Mince nechybí rovněž na šátcích, které tvoří nezbytný artikl ve výbavě každé tanečnice. Komponenty totiž zatěžkávají pánevní oblast a tanečnice se na ní lépe soustředí.

Zvuk, který penízky při pohybu vydávají, hudebně doprovází tanečnici a také kontroluje správnost pohybů. Pro začátečnice platí zásada: čím blíže jsou mince u sebe, tím lépe, protože hustota komponentů umožňuje vyvolávat cinkání.


Okouzlete šátkem!
Nejen technické provedení, ale i výběr materiálu ovlivní funkčnost šátku. Penízky ze zlata vyluzují hlubší tóny, zatímco stříbrné znějí o pár stupnic výše a podobně tomu je i v případě velikosti. Čím menší mince, tím hlubší zvuk vydává.

Materiál látky samotné nejčastěji představuje syntetika, kterou bohatě protkávají lesklé nitě. Šátky lze pořídit ve tvaru trojúhelníku anebo obdélníku, který lze použít jako sukni.


Stydíte se? Použijte třásně
Horní partie symbolizují smyslnost a zde platí heslo: zdůraznit. Využívá se bohatě zdobených svršků, které často svoji zdobností předčí díl spodní.

Střihově se používají podprsenky nebo různě prostříhané či průhledné topy. Pokud tanečnice nechce příliš odhalit bříško, využije třásní, které sahají až přes okraj sukně.


Jako andělé
K orientálnímu tanci lze využít i rekvizit. Hudebně se doprovázet bubínkem či prstovými činelkami anebo použít hůlek, svíček, šavle či závoje. ¨

Zpravidla 2 metry dlouhý šál zhotovený ze vzdušného materiálu (např. šifon) se používá ke kreacím, které vinou látku okolo těla nebo představují vizuální efekty jako např. motýlí křídla.


Aby nám to „sedlo“
Před vystoupením je třeba zkontrolovat případné chyby, na které začínající tanečnice není zvyklá. Kontrola jednotlivých háčků či uvázání šátků jako prevence před nechtěným rozepnutím či hlasitým odpadnutím penízkového šátku je skoro nutností před každým tancem.

Velikost oděvu přizpůsobíme přesně naší postavě. Vyhneme se tak případnému sklouznutí nebo zařezávání do silnějších partií. Proto zkontrolujeme, zda-li se nám podprsenka nezařezává na zádech a nevytváří faldíky.

Stejně tak i spodní část oděvu by neměla tělo „přepůlit“. Pokud máme problém se silnějšími boky, využijeme optického klamu. Sukni či kalhoty na bocích povytáhneme, zatímco lem v oblasti pupíku necháme o pár centimetrů níže.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 119