Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Samsung nabízí dva nové Mega telefony

Dvojice novinek na pomezí telefonu a tabletu nabídnou moderní funkčnost a obří displeje.

Samsung je v oblasti smartphonů zkraje roku velmi aktivní. Po ohlášení vlajkové lodi Galaxy S4 a několika modelů nižších tříd nyní přichází se dvojicí novinek ve zcela specifické kategorii mobilních telefonů. Díky mánii obřích displejů je jejich velikost už někde na pomezí telefonu a tabletu, a proto se smartphony z této kategorie označují zpotvořenými výrazy jako tabletofon či anglicky phablet.

magazin.cz

 

Mega displej

Novinky Samsung označil jako Mega 5.8 a Mega 6.3. Název přímo poukazuje na velikost displeje, tudíž plně vybavený model se může pochlubit dotykovým displejem s úhlopříčkou 6,3 palců, zatímco jeho odlehčenější kolega nabízí úhlopříčku „pouhých“ 5,8 palců. Samsung už ve svém portfoliu nabízí obdobné zařízení označené jako Galaxy Note, jehož jednou z předností je ovládání pomocí stylusu. Modely Mega se naopak snaží ukázat výhodu velkého displeje i bez něj.

magazin.cz

 

Displeje se u obou modelů liší kromě velikosti také svým rozlišením. Větší varianta nabízí rozlišení 1280 a 720 pixelů a menší verze dokonce jenom dnes nijak oslnivých 960 x 540 pixelů. Modely se od sebe liší i výkonem procesoru a kapacitou baterie. Mega 6.3 řídí dvoujádrový procesor s taktem 1,7 MHz a kapacita baterie je 3200 mAh, zatímco menší model má stejné dvoujádro s kmitočtem 1,4 MHz a kapacitu baterie sníženou na 2600 mAh. Verze Mega 5.8 má pro některé uživatele výhodu v tom, že dokáže pracovat jako Dual SIM zařízení. V ostatních parametrech se shodují.

 

Mega Android

V obou telefonech je v základu nainstalován operační systém Android 4.2 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz UX, která rozhraní připodobní letošní hlavní novince Galaxy S4. S touto vlajkou lodí budou mít ostatně Mega novinky společné mnoho softwarových funkcí. Namátkou to je například systém rychlých náhledů prstem Air View, ovládání bez doteku gesty Air Gesture, hlasový překladač či skupinové hraní.

magazin.cz

 

Vylepšených funkcí po vzoru Galaxy S4 se dočkal i fotoaparát. Kamera na zadním panelu zachycuje snímky v rozlišení 8 Mpx a je možné s ní pořídit třeba scénu Drama Shot, což je spojení několika rychlých fotek pohybujícího se objektu. Dále je možné vytvářet speciální fotky se zvukovým podkresem, nebo organizovat fotoalba. Nechybí ani 2 Mpx kamerka na přední straně přístroje, která slouží hlavně pro hlasové hovory.

V rámci konektivity je pochopitelně v zařízení zahrnuto wi-fi všech standardů, HSDPA+, Bluetooth 4.0, GPS navigace a připojení pomocí USB 2.0. Očekává se i verze telefonu s podporou LTE. Interní paměť je buď 8 GB nebo 16 GB a lze ji rozšířit pomoci microSD karty. Do prodeje by se oba modely měly dostat v průběhu května za dosud neupřesněnou cenu.
 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!