Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Americká armáda spoléhá na bezpilotní helikoptéry

Dálkově ovládané helikoptéry řízené pouze elektronikou pomohou s průzkumem nebezpečných oblastí.

Na první pohled vypadá helikoptéra MQ-8C Fire-X Scout jako normální vrtulník. Ovšem v její kabině něco podstatného chybí – pilot. Jak mohli vidět návštěvníci amerického vojenského veletrhu Sea-Air-Space Expo 2013, kabinu vyplnila místo lidí pouze elektronika. Helikoptéra tak funguje jako dálkově ovládaný drone, ovšem se všemi vlastnostmi a schopnostmi normálního vrtulníku.

magazin.cz

 

MQ-8C Fire-X Scout je plně nezávislá, jednomotorová, bezpilotní helikoptéra se čtyřlistou vrtulí, kterou vyrábí společnost Northrop Grumman, což je čtvrtý největší dodavatel vojenské techniky pro americkou armádu. Konstrukce vrtulníku vychází do značné míry z ověřené civilní víceúčelové helikoptéry Bell 407, která je hojně využívána záchranáři, nemocnicemi, mediálními organizacemi či ve filmových studiích.

magazin.cz

 

Zbrojní arzenál

Vojenská bezpilotní verze by měla být využívána zejména ve sledovacích či dohlížecích misích. Může být osazena lehkými střelami typu AGM-176 Griffin, laserově naváděnými střelami APKWS, nebo těžšími raketami AGM-114 Hellfire typu vzduch-země. Rotor je poháněn novým typem motoru Rolls-Royce a maximální doba letového nasazení je čtrnáct hodin.

magazin.cz

 

„Helikoptéra je vybavena sadou senzorů pro průzkum, sledování a zaměřování cíle (RSTA), které splňují všechny požadavky pro bojové nasazení,“ tvrdí prohlášení výrobce. „Stroj spojuje dva nejlepší vzdušné systémy do jednoho levného a rychle dostupného balíku.“

magazin.cz

 

Produkci nového typu bezpilotního vrtulníku si objednalo americké námořnictvo, které počítá s jeho nasazením zejména na letadlových lodích. Do vývoje dvou testovacích modelů investovalo námořnictvo kolem 260 miliónů dolarů a na začátku letošního roku si za 71 miliónů dolarů objednalo dodávku dalších šesti strojů, přičemž počítá s nasazením až třiceti helikoptér.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!