Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Manipulační technika / foto: https://uplifter.cz/

Manipulační technika – jak vybrat typ schodišťového přepravníku, který přesně odpovídá vašim potřebám

Schodolezy jsou důmyslným přístrojem manipulační techniky, které nám pomáhají přemístit těžká a objemná břemena. Jak už jejich název napovídá, jedná se o stěhování po schodech, tedy v prostoru s omezeným přístupem.

Schodolezy jsou důmyslnými přístroji manipulační techniky, které nám pomáhají přemístit těžká a objemná břemena. Jak už jejich název napovídá, jedná se o stěhování po schodech, tedy v prostoru s omezeným přístupem.

Čeká vás stěhování a vy přemýšlíte, jak přestěhujete velké kusy nábytku po úzkém schodišti, aniž byste je poškodili? V tom případě čtěte dále. Dozvíte se, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů schodišťových přepravníků. Dočtete se, který typ je nejefektivnější a proč. A také čeho se musíte vyvarovat, aby vaše stěhování proběhlo hladce a bez úhony na zdraví nebo majetku.

Manipulační technika vám může výrazně usnadnit stěhování břemen po schodech. Z jakých typů můžete vybírat?

Výběr typu tohoto přístroje závisí na náročnosti vašeho projektu. Jaké jsou tedy vaše možnosti?

Ruční vozíky

Výhody:

Jsou lehké, skladné a hlavně levné.

Nevýhody:

S těmito pomůckami přestěhujete jen malé objekty a bez námahy to určitě nepůjde. Tyto vozíky jsou jen o stupínek lepší než stěhování ručně, pokud tedy potřebujete stěhovat rozměrné a opravdu těžké věci do posledního patra, na tento typ zapomeňte. Riskovali byste nejen škody na majetku, ale také své zdraví.

Zvláště na pozoru by se měli mít zaměstnavatelé. Měli byste vědět, že úrazy spojené s manipulací s břemeny jsou jedny z nejčastějších pracovních úrazů. Pokud se vašemu zaměstnanci stane úraz při stěhování, je to zbytečná nepříjemnost, kterou musíte řádně zaznamenat. Nezapomeňte záznam poslat i zdravotní pojišťovně. V opačném případě můžete dostat pokutu až 100 000kč. Nepodceňujte tíhu břemene. Ruční vozíky jsou určeny opravdu jen na přesun menších předmětů.

Ruční vozíky speciálně upravené pro pohyb po schodech

Zvládnou pohyb:

- do zatáček a v úzkých rozích,

- po zatočeném schodišti,

- po schodech o různé výšce a materiálu (kámen, koberec, dlažba, dřevo, nebo linoleum).

Nevýhody:

- Stěhování s nimi je velmi pomalé. Pohybujete se doslova, schod po schodu.

- Sami to nezvládnete, potřebujete pomoc dalších pracovníků, což znamená vyšší náklady.

- Stále poměrně vysoké riziko možných úrazů.

Elektrické schodišťové přepravníky

Jsme ve 21. století, takže je jasné, že někdo musel vymyslet mnohem efektivnější způsob, jak přepravit břemena po schodech. Stěhovaní je samo o sobě velmi náročný proces, který chcete mít rychle a úspěšně za sebou. Elektrické schodolezy jsou technologicky vyspělé pomůcky manipulační techniky, které stěhují téměř samy.

Jaké jsou jejich největší výhody?

1. Stěhují bez poškození břemene – jsou zkonstruovány pro pohyb v omezeném prostoru. Jejich nosnost je až několik stovek kilogramů. Přenášené břemeno se upevní pásy a můžete vyrazit. Pohybuje se bezpečně do i ze schodů. Přemístí nejen velké kusy nábytku, ale také tiskárny, kopírky, klimatizační jednotky, okna, dveře a tak dále.

1. Minimální riziko úrazů – stěhujete totiž bez vynaložení vaší fyzické síly. Tyto přístroje to udělají za vás.

1. Jednoduché ovládání, které po úvodním proškolení zvládne jen jeden člověk.

1. S jejich pomocí se přestěhujete nesrovnatelně rychleji.

1. Jejich zapůjčení vás vyjde levněji než služby stěhovací firmy.

Tip

Pronájem tohoto typu se vám vyplatí, i pokud stěhujete jen jeden kus velmi nákladného vybavení, protože jen s jejich pomocí máte jistotu, že se při stěhování nepoškodí.

Elektrické schodolezy jsou moderním způsobem stěhování

Jsou rychlé, efektivní a bezpečné. Zvláště pokud potřebujete přestěhovat více kusů nadrozměrných břemen, jsou tyto šikovné přístroje jasnou volbou.

Teď už víte, že manuální přepravníky jsou vhodné spíše pro přesun menších předmětů. V případě jejich přetížení můžete poškodit přenášené břemeno, nebo se zranit.

A jak budete po schodech stěhovat vy? Souhlasíte s tvrzením, že stěhování ručně je zbytečný hazard se zdravím? Pokud už máte stěhování za sebou, budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti.

K tomuto článku není otevřena diskuze