Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Start Falconu Heavy / foto: shutterstock

Vrátí se po úspěšném přistání Falconu Heavy na oběžnou dráhu turisté?

Budoucnost komerčních letů do vesmíru se pomalu stává realitou. A oznámila nám to pouhá dvě slova. „Falcon přistál“.

Toto napsal na svém Twitteru v pátek 12. 4. 2019 Elon Musk po úspěšně zakončené misi, která tento pátek vynesla do vesmíru saúdskoarabskou družici. Start byl plánován již na čtvrtek 11. 4. 2019, kvůli špatnému počasí byl ale o den odložen.

Poprvé se nepovedlo přistání

Společnost SpaceX provedla první testovací let rakety Falcon Heavy již loni v únoru, kdy se ale centrální stupeň rakety při návratu neplánovaně zřítil do oceánu. Na vině byl podle Muska nedostatek paliva nutného pro zpomalení a řízené přistání. Centrální stupeň tehdy v plné rychlosti narazil na hladinu oceánu pouhých několik metrů od přistávací plošiny.

Levnější komerční lety

Letošní úspěšná realizace celého letu včetně přistání slibuje do budoucna výrazné zlevnění komerčních letů, díky možnosti renovace a znovupoužití pomocných stupňů rakety, které slouží pouze k vynesení centrálního stupně a po startu dosedají zpět.

Těžkotonážní pracant Falcon Heavy

Při letošním úspěšném pokusu vynesla raketa Falcon Heavy do kosmu saúdskoarabskou telekomunikační družici ArabSat 6A, která by měla pomoci se zajištěním telefonních služeb, internetu či televizního vysílání lidem v Africe, Blízkém Východě i Evropě. V budoucnosti by měla raketa Falcon Heavy, která bude schopna dopravit na oběžnou dráhu náklad o hmotnosti až 64 tun, sloužit především pro vypouštění komerčních telekomunikačních družic, špionážních satelitů a pro další vojenské účely. V současnosti je Falcon Heavy nejsilnější raketou, která se používá. V minulosti ovšem startovaly ještě silnější rakety, konkrétně sovětská Energija a americký Space Shuttle, které dopravovaly raketoplány na oběžnou dráhu a „měsíční“ rakety – sovětská N-1 a americký Saturn 5. Poslední jmenovaná je vůbec nejsilnější raketou historie. Sloužila v programu Apollo a úspěšně přepravila kosmonauty až na Měsíc.

Těžké rakety - skutečné i plánované projekty
Těžké rakety - skutečné i plánované projekty

Zvýšený zájem o komerční mise

Letošní úspěch pravděpodobně přiláká zájem potenciálních zákazníků. Již po loňském neúspěchu uzavřela společnost SpaceX smlouvy na 3 komerční mise. Od letošní úspěšné mise lze očekávat nárůst zájmu. Snad nás v budoucnu čeká i znovuoživení programu pro vynášení soukromých zájemců na oběžnou dráhu. Nechme se překvapit.

Vrátí se po úspěšném přistání Falconu Heavy na oběžnou dráhu turisté?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!