Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tesla na nabíječce / foto: shutterstock

Trh s elektromobily zažívá boom, ceny klesají, poptávka roste. Jak jsme na tom u nás?

V letošním roce se očekává zvýšený objem dodávek elektromobilu Tesla Model 3 do Evropy, což by mělo vyvinout tlak na ceny konkurenčních značek a povzbudit trh ojetin. Elektromobily zaujímají zatím pouhý zlomek na trhu s ojetinami.

Ty nejlepší věci přicházejí ve vlnách

Podle předsedy Asociace pro elektromobilitu České republiky (APEL) a nadšence pro elektromobilitu Jaromíra Vegra probíhal zájem o elektromobily ve světě vždy ve vlnách, a prozatím jsme zažili 4 vlny:

- Ta první okolo roku 1900 před rozmachem těžby ropy a úspěchem značky Ford, která přivedla automobily se spalovacím motorem mezi běžnou populaci.

- Další oživení zájmu o elektromobily přinesla 70. léta předchozího století a ropná krize. V této době vznikl - například 1. československý elektromobil EMA 1.

- Třetí vlna byla předznamenána válkou v Perském zálivu a růstem ceny ropy v 90. letech.

- Aktuální čtvrtou vlnu, na níž se právě vezeme, nastartovala automobilka Tesla, která možná ukázala, že elektromobily mají budoucnost.

Rozšiřování nabídky jde ruku v ruce se snižováním cen

V posledních letech se vlna zvýšeného zájmu o elektromobilitu přehnala i přes automobilky vyrábějící majoritně automobily se spalovacími motory a vznikly nové modely elektromobilů. Mezi nimi například Nissan Leaf či Wolkswagen e-up. Svá želízka v ohni mají ale i automobiloví producenti jako například Peugeot, BMW, Mitsubishi, Citroen a mnohé další.  Díky rozšiřování nabídky nových elektromobilů (některé modely jsou k mání již za ceny okolo 600 000 Kč) se oživuje i trh s ojetými elektromobily, které běžně seženete v cenových kategoriích kolem 300 000 Kč. Ve srovnání s dobou nedávno minulou to naznačuje trend postupného snižování ceny elektromobilů. Pro elektromobily hovoří i zanedbatelné náklady na údržbu, provoz i servis. Některé státy jako například Dánsko již začaly nákupy elektromobilů podporovat dotacemi.

Jak se zdá, mohla by být tato vlna vzrůstajícího zájmu o elektromobilitu tak silná, že na jejím konci opravdu dojde k masivnímu rozšíření automobilů s elektrickým pohonem mezi běžné smrtelníky. Na to si však budeme muset ještě pár let počkat.

Trh s elektromobily zažívá boom, ceny klesají, poptávka roste. Jak jsme na tom u nás?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!