Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tiskárna a recyklace / foto: Depositphotos

Čeká vás nákup nové tiskárny na doma? Poradíme, jak na to

Výběr nové tiskárny se v dnešní době, kdy se výrobci předhánějí v představování nových modelů, může zdát jako záludná cesta. Přitom se nejedná o malou investici, takže správný výběr nové tiskárny není dobré podceňovat.

Správně zvolená tiskárna, která bude odpovídat přesně vašim potřebám, vám může ušetřit značné množství peněz i starostí.

Ještě, než se pustíte do procházení modelů tiskáren nejrůznějších značek, byste si měli zodpovědět 3 základní otázky, které vám výběr nové tiskárny značně ulehčí:

- V jak velkém objemu budete tisknout?

- Co všechno budete tisknout? A potřebujete barevný tisk?

- Jaké další funkce byste u tiskárny ocenili?

Technologie tisku je rozhodující

Na trhu najdete velké množství různých druhů tiskáren, obvykle se ale budete rozhodovat mezi inkoustovou a laserovou variantou.

V domácnostech jsou nejpopulárnější inkoustové tiskárny, jelikož s nimi vytisknete vše od domácích úkolů, studijních materiálů a receptů po fotografie z dovolené. Nižší pořizovací cena tiskárny obvykle vyváží fakt, že jejich provoz bývá o něco dražší a cartridge se (obzvlášť při tisku fotografií) často vypotřebovávají. O koupi inkoustové tiskárny přemýšlejte zejména v případě, že tisknete v menším objemu.

Laserové tiskárny se naproti tomu hodí i pro tisk ve středním až velkém objemu. Populární jsou zejména ve firmách, kde se tisknou především černobílé textové dokumenty ve velkém množství. Laserové tiskárny jsou rychlé a mají méně nákladný provoz. Tonery mají vyšší kapacitu, tudíž se nemusejí tak často měnit. Přesto, že skvěle zvládají tisk textu, nejsou vhodné pro tisk fotografií.

TIP: Kvalitní fotografie si snadno vytisknete nejen s inkoustovou tiskárnou, ale i s takzvanou termosublimační tiskárnou, která je pro tisk fotografií speciálně určena.

Pozor na tiskové náklady

Před samotnou koupí vámi zvoleného modelu si ověřte, v jaké cenové relaci se pohybují náplně do tiskárny. Cena náhradních originálních tonerů a inkoustů může u některých tiskáren klidně přesáhnout i cenu nové tiskárny! Řešením může být nákup kompatibilních barev do tiskáren, které poskytují srovnatelnou kvalitu i výtěžnost za nižší cenu.

Tiskárna jako multifunkční stroj

Po zvolení vhodné technologie tisku se dále zaměřte na funkce, kterými tiskárna disponuje. Tiskárny s inkoustovou i laserovou technologií můžete koupit buď jako jednofunkční přístroje umožňující pouze jednoduchý tisk, nebo jako multifunkční zařízení, která mají i řadu dalších užitečných funkcí. Moderní multifunkční tiskárny vždy disponují zabudovaným skenerem a kopírkou. Ostatní funkce se liší podle zvoleného modelu a cenové kategorie.

Dále tiskárny mohou umožňovat faxování, tisk z paměťové karty, flashdisku, mobilního telefonu nebo bezdrátové připojení přes síť Wi-Fi. Zaměřte se ale také například na to, v jakém maximálním formátu je možné tisknout nebo zda tiskárna podporuje automatický oboustranný tisk.

K tomuto článku není otevřena diskuze