Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vosk na auto / foto: shutterstock

Podle čeho vybírat vosky na auto a jak je používat?

Navoskovaný lak na autě vypadá velmi pěkně, neboť podtrhuje celkový vzhled vozu a připoutává pozornost. Současně slouží jako ochranná vrstva, která chrání karoserii před UV zářením a zimní posypovou solí.

Pro jaký vosk se rozhodnete?

Pokud chcete svému autu poskytnout maximální péči, je třeba se ve světě vosků patřičně orientovat. Aby vám nepřinesl víc škody než užitku. Vosk na auto může být buď přírodní, nebo syntetický. V prvním případě je tvořen prvotřídními ingrediencemi, a to především karnaubským voskem. Čím je jeho podíl ve složení větší, tím bude vosk kvalitnější a dražší. Co se týče syntetického vosku, ten dokáže kromě jiného ochránit lak i před drobným poškrábáním a kamínky. Dejte si však pozor na to, aby neobsahoval nadbytek silikonů, neboť v takovém případě lesk na voze nevydrží dlouho.

Vosk na auto
Vosk na auto – Zdroj: Shutterstock.com

Nepodceňte přípravu vozu

U přírodních vosků je aplikace snadnější a rychlejší. Dobře se roztírají a při zaschnutí se nezbarvují do bíla. Na podobném principu pracují i syntetické rychlovosky, jejichž nanesení je též rychlé a nenáročné. V každém případě musí aplikaci vosku předcházet pečlivé umytí auta. Dejte raději přednost ručnímu mytí před projetím myčkou. Na hrubé nečistoty v záhybech vozu se doporučuje použít clay, což je název pro gumu určenou k dekontaminaci. Kosmetika na auto by měla mít neutrální pH. Na závěr vůz před nanesením vosku přeleštěte speciální leštěnkou.

Vyleštěné auto
Vyleštěné auto – Zdroj: Shutterstock.com

Jak postupovat?

Voskování se provádí pomocí aplikátoru buď v podobě pěnové houbičky, nebo mikrovlákna. Vosk nanášejte v tenkých vrstvách a vždy se zaměřte jen na malou část auta. Nechte ho pár minut zavadnout a poté ho rozleštěte krouživými rovnoměrnými pohyby. Před nanesením další vrstvy dodržujte časový odstup alespoň 3 hodiny. Dvě vrstvy vosku se doporučují především před zimním obdobím.

K tomuto článku není otevřena diskuze