Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Auto / foto: Pexels.com

Co znamenají kontrolky na palubní desce auta

Palubní deska vašeho vozu je vybavena otáčkoměrem, ukazateli stavu paliva a barevně odlišenými výstražnými kontrolkami. Pokud něco nefunguje tak, jak má, tyto kontrolky vám sdělí, kde je problém. Proto se jim říká také sdělovače.

Následující průvodce vám pomůže pochopit, které výstražné symboly a kontrolky se nacházejí na palubní desce většiny značek a modelů automobilů. Vzhledem k tomu, že některé závady jsou opravdu závažné, musíme znát symboly na palubní desce auta a co svítící kontrolky v autě hlásí.

Barvy u kontrolek v autě

Auto kontrolky jsou v každém voze víceméně stejné a označují se třemi barvami. Jejich význam si můžete pamatovat podle barev na semaforu:

  • Zelená: Jeď. Všechno je v pořádku. Zelené kontrolky signalizují, že funkce nebo systém je v provozu a funguje.
  • Oranžová: Pozor. Oranžové kontrolky v autě signalizují, že nastal problém, který budete muset vyřešit, ale nemusí to být okamžitě.
  • Červená: Stůj. Červené kontrolky v autě značí vážný problém, který je potřeba řešit ihned.

Kontrolka oleje
Nízká hladina nebo tlak motorového oleje

Jedná se o jednu z nejdůležitějších kontrolek. Pokud svítí či bliká červeně, jedná se o vážnou závadu. Okamžitě zastavte vozidlo a vypněte motor, počkejte až motor vychladne a zkontrolujte hladinu motorového oleje. Pokud je množství oleje v normě a červená kontrolka přesto stále  svítí nebo bliká, zajistěte si odtah do servisu.

Oranžová kontrolka oleje signalizuje sice méně závažnou chybu, většinou ‘’jen’’ nízkou hladinu oleje a potřebu jej doplnit. Pokud je hladina oleje v pořádku, ale oranžová kontrolka stále svítí, zajeďte do autoservisu.

Kontrolka chladící kapaliny

Tato kontrolka, trochu připomínající pirátskou loď, se rozsvítí se v případě nízké hladiny chladící kapaliny. Okamžitě bezpečně odstavte vozidlo, vypněte motor a nechte ho vychladnout. Až bude motor studený, zkontrolujte hladinu chladící kapaliny. Pokud je na správné úrovni a kontrolka se  stejně znovu rozsvítí, rozhodně navštivte servis.

Kontrolka airbagu

Když se vám oranžově rozsvítí kontrolka airbagu na pár vteřin, je to jen informace, že jste bezpečnostní nafukovací vak deaktivovali. Pokud ale kontrolka oranžově svítí, může to znamenat jak závadu airbagu, tak i nedostupnou či omezenou proaktivní ochranu cestujících. V jízdě můžete pokračovat, ale buďte velmi opatrní. Hned jak budete moci, zajeďte do servisu.

Kontrolka ESC/ASR
Stabilizační systém/kontrola trakce

Tato kontrolka se rozsvítí buď s nápisem OFF nebo bez něj. Pokud kontrolka oranžově svítí s nápisem OFF, znamená to, že je kontrola trakce (ASR) deaktivována. Pokud symbol vozu ve smyku oranžově bliká, znamená to, že stabilizační systém právě zasahuje. Pokud kontrolka oranžově svítí, upozorňuje na závadu stabilizačních systémů ESC nebo ASR. Opatrně můžete pokračovat v jízdě, ale vyhledejte neprodleně pomoc servisu.

Kontrolka bezpečnostního pásu

Pokud svítí symbol připoutaného panáčka červeně, znamená to, že někdo z posádky nemá bezpečností pás zapnutý.

Kontrolka brzdové kapaliny

Další z velmi důležitých kontrolek v autě. Pokud svítí varovná kontrolka vykřičník v kolečku, pravděpodobně máte nízkou hladinu brzdové kapaliny. Významů může mít tato kontrolka ale více, většinou jsou uvedeny v manuálu k automobilu. Červený vykřičník ale rozhodně nevěstí nic dobrého. Například to může znamenat i kriticky opotřebené brzdové obložení (hladina brzdové kapaliny s ubývajícími brzdovými destičkami totiž klesá). V každém případě vezměte auto do servisu, respektive zavolejte si odtahovou službu.

Kontrolka brzdového obložení

Oranžová kontrolka brzdového obložení upozorňuje na jeho opotřebení, domluvte si co nejbližší termín v servisu a jezděte se zvýšenou opatrností. Pokud svítí kontrolka brzd červeně, potřebujete do servisu ihned.

Kontrolka paliva

Pokud se rozsvítí tzv. "hladové oko", měli byste natankovat. U moderních aut bývá reálný dojezd vozu od okamžiku spuštění varovné kontrolky minimálně 50 km.

Kontrolka osvětlení
Závada osvětlení

Tento symbol vás upozorňuje na prasklou žárovku či nefunkčnost některého ze světel. U moderních aut se často zobrazí i se symbolem auta a ukáže vám přesně, kde se problém nachází. Pokud můžete, žárovku vyměňte, pokud to možné není, musíte do servisu.

Kontrolka katalyzátoru
Kontrolka výfukových plynů/závada na motoru

Pokud kontrolka motoru oranžově svítí, většinou se jedná o závadu v systému kontroly výfukových plynů. Můžete opatrně pokračovat v jízdě, ale zajeďte co nejdříve do servisu. Blikající kontrolka motoru vás také upozorňuje na nutnost návštěvy servisu, příčin blikající kontrolky může být několik. Může se jednat jak o poruchu katalyzátoru, tak i o vadné  čidlo vačkové hřídele nebo snímač tlaku nebo například o závadu na řídící jednotce.

Kontrolka žhavení

S touto kontrolkou už se příliš často nesetkáte, a když už, tak výhradně u dieselových motorů. Rozsvítí se při startu při žhavení a to je v pořádku, ale pokud tato kontrolka svítí trvale, může jít o závadu ve žhavicím zařízení. Opatrně pokračujte v jízdě, ideálně rovnou do servisu. Pokud kontrolka žhavení bliká, došlo nejspíše k závadě systému řízení motoru a motor se vám následně přepne do nouzového režimu, i v tomto případě potřebujete urychleně do servisu.

Kontrolka servisu

Pokud se rozsvítí symbol klíče, tak vás váš vůz s největší pravděpodobností pouze upozorňuje na blížící se termín pravidelné servisní prohlídky.

Kontrolka EPC
elektronika motoru

Tato kontrolka signalizuje závadu elektroniky u benzínového motoru. Systém umožňuje jízdu v nouzovém režimu, jeďte velmi opatrně, může dojít ke znatelnému snížení výkonu motoru.Neprodleně vyhledejte pomoc odborného servisu

Kontrolka sešlápnutí brzdy

Tato kontrolka se týká automobilů s automatickou převodovkou.

Signál se znakem boty na brzdě dává povel buď ke spuštění zapalování vašeho vozu, nebo k vyřazení z neutrálu pomocí sešlápnutí brzdy. Přesto, že se u nás automaty těší stále větší oblibě,  setkáte se s nimi méně často než s manuálním řazením. Pokud kupujete auto z dovozu, obzvláště z USA, kde je poměr automat-manuál přesně opačný, určitě se s touto kontrolkou setkáte.

Kontrolka ostřikovačů

Pokud se rozsvítí tato kontrolka, znamená to, že v nádržce kapaliny do ostřikovačů je nízká hladina, až budete moci, roztok doplňte.

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Tato kontrolka symbolizuje nízký tlak v pneumatice, případně ve více pneumatikách. Na nejbližší čerpací stanici si kola zkontrolujte a dofoukněte.

Kontrolka ruční brzdy

Tato kontrolka upozorňuje na zataženou či nedostatečně uvolněnou ruční brzdu.

Kontrolka filtru pevných částic

Pokud oranžově svítí tato kontrolka v autě, filtr pevných částic neplní svou funkci a měli byste zajet do servisu.

Varovné signály vašeho vozu rozhodně není dobré brát na lehkou váhu. Mnoha poruchám a závadám můžete předejít i pravidelnou údržbou vašeho vozu.

Šťastnou cestu!

Co znamenají kontrolky na palubní desce auta

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!