Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kuna a automobil / foto: shutterstock

Jak na kuny v autě

Každý, kdo se někdy setkal s nevítaným návštěvníkem v podobě kuny v motoru, by mohl vyprávět, co všechno tento nezbedný tvor umí napáchat. Jak na něj vyzrát?

Od rozkousaných hadiček, gumového těsnění, kabelů, až po horší případy, kdy jsou škody natolik rozsáhlé, že auto ani nenastartujete a jediným řešením je drahá návštěva autoservisu. Jak ale zabránit tomu, aby se kuna vašemu autu vyhnula obloukem?

Proč je motor auta pro kunu tak přitažlivý?

Hlavně na podzim a v zimě láká čtyřnohého hlodavce, který se čím dál častěji vyskytuje ve městech místo v původních lesích, vidina tepla a přístřešku ve vyhřátém motoru. A jelikož je tento tvor známý tím, že rozhryže, na co přijde, gumová těsnění a kabely v motoru představují vítaný požitek.

Kuna u auta
Kuna u auta – Zdroj: Shutterstock.com

Jak ochránit auto proti kunám?

Ideální ochranou proti kunám je dobře zabezpečená garáž, do které se kuna jednoduše nedostane. Ne každý má však ve městě takovou možnost, a v takovém případě nezbývá než vyzkoušet některou z osvědčených rad. Použít můžete zvířecí chlupy, lidské vlasy, čisticí hygienické závěsy do záchodu, případně houbičku nasáknutou Savem. Pokud se ani přes veškerou snahu s úspěchem nesetkáte, nebo si časem kuna zvykne na nové pachy a začne znovu škodit, zkuste použít ultrazvukový odpuzovač kun do auta, kterých je na trhu celá řada.

Jak funguje ultrazvukový odpuzovač kun do auta?

Plašící systém na kuny vydává v motorovém prostoru vozidla velmi nepříjemné ultrazvukové signály, které donutí hlodavce k opuštění místa. Aby však nedošlo k tomu, že si šelma na zvuk sytému zvykne, doporučujeme naprogramovat automatickou změnu jeho kmitočtu.

Kuna v motoru
Kuna v motoru – Zdroj: Shutterstock.com

Jak správně umístit plašič na kuny do auta?

Před samotnou instalací systému doporučujeme motor auta dobře umýt, abyste odstranili pachové stopy, kterými si kuna značkuje své teritorium. Následně plašič vložte do motorového prostoru nad nádobu s kapalinou do ostřikovačů. Plašič podle typu napájení zapněte buď na baterie, nebo napojte na autobaterii vozidla.

Doufejme, že najdete vhodnou cestu, jak se tohoto nepříjemného škůdce zbavit a mít od něho konečně klid.

 

Zdroj:

https://autobible.euro.cz/se-zbavit-kuny-kapotou-vime-funguje-ne/

https://www.garaz.cz/clanek/kuna-v-motoru-je-tezky-souper-ale-vyzrat-se-na-ni-da-20000140

 



 

 

 

Jak na kuny v autě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!