Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Robot / foto: shutterstock

V Číně představili robota, který dokáže číst lidské myšlenky

Již nyní je jasné, že díky vědě a moderním technologiím budeme moci v budoucnu žít ve světě, o kterém jsme doposud jen fantazírovali.

Doposud jsme tyto schopnosti umělé inteligence mohli vídat pouze ve sci-fi filmech, věda však neustále postupuje kupředu a co ještě včera zdálo jako nemožné, může být v brzké době každodenní realitou. Čínským vědcům se například podařilo vytvořili něco, co se dříve zdálo naprosto nemožné: robota, který dokáže číst v myšlenkách lidí.

Moderní robot
Moderní robot – Zdroj: Shutterstock.com

Jak může robot poznat, co si konkrétní člověk myslí?

Vědci z China Three Gorges University vyvinuli neuvěřitelně výkonnou robotickou technologii, která dokáže číst  myšlenky lidí s přesností 96 % . K dosažení tak vysokého procenta přesnosti bylo třeba robota dlouho trénovat a zacvičit ho v monitorování mozkových a svalových signálů, podle kterých je následně schopen odhadnout, na co dotyčný člověk myslí. V praxi to vypadá tak, že se v místnosti s vámi nachází robot, který dokáže předvídat vaše činy dříve, než je sdělíte. Během experimentu potřeboval výzkumný spolupracovník konkrétní nástroj. Robot okamžitě rozpoznal jeho záměr a zvedl předmět, na který muž myslel.

Průmyslový robot
Průmyslový robot – Zdroj: Shutterstock.com

Jak můžeme využít takové schopnosti?

Podle výzkumníků by se roboti tohoto typu měli používat v továrnách a montážních systémech. Lidé a stroje v tomto směru již dlouho spolupracují, avšak odděleně. Čínští vědci však chtějí jít ještě o krok dál. Jejich roboti by měli být schopni odhadnout lidský záměr a předvídat myšlenky sledováním a analýzou pohybů očí a těla. Aby však celý mechanismus čtení myšlenek fungoval, musí osoba pracující v průmyslovém prostředí nosit neinvazivní detektor mozkových vln a musí se hodně soustředit na vykonávanou práci, aby ho nerozptylovaly jiné myšlenky. Kdy budou tito roboti skutečně schopni opustit laboratoř a vstoupit do terénu, zatím ještě nevíme.

V současné době je výzkum ve fázi testování a předpokládá se, že v reálném světě roboti nebudou své schopnosti uplatňovat s takovou přesností, jakou nyní potvrzují laboratorní výsledky.

 

Zdroj:

https://www.curioctopus.it/read/37167/gli-scienziati-cinesi-costruiscono-un-robot-in-grado-di-leggere-la-mente-umana

V Číně představili robota, který dokáže číst lidské myšlenky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!