Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Magnety na lednici / foto: unimagnet.cz

Magnety na lednici: Jaké vybrat a jak si je vyrobit

Magnety na lednici? Hodí se k přicvaknutí vzkazů, receptů i jako suvenýry a sběratelské kousky. Podívejte se, které magnetky jsou nebo si vyrobte vlastní.

K čemu magnety na lednici? Hodí se k přicvaknutí poznámek, vzkazů, receptů, ale také jako suvenýry nebo sběratelské kousky. Podívejte se, které magnety na lednici můžete pořídit a jak si je i vyrobit.

Magnety na lednici – decentní kovové, barevné figurky i fotomagnetky

Přicvaknout na ledničku nebo na jakoukoliv jinou feromagnetickou plochu ze železa, oceli, ocelového plechu, můžete jakýkoliv magnet. Ale ne všechny jsou stejně silné a ne každý se k tomuto účelu hodí. Jaké jsou možnosti?

Starší typy magnetů na lednici i školní či kancelářské magnety jsou většinou feritové neboli keramické. Jsou poměrně odolné, jenže mají docela malou magnetickou sílu. Když pomocí nich k ledničce přicvaknete více papírů, asi spadnou.

Novější neodymové magnety jsou mnohem silnější a také dobře dostupné. Seženete je v mnoha různých podobách. Co je na trhu?

Magnety

1) Kovové kancelářské magnety

Kovové, lesklé kancelářské magnety vypadají elegantně, decentně, ale mohou působit trochu chladně. Možná se hodí víc do kanceláře než do útulného domova, případně spíš jen do minimalisticky zařízeného interiéru. Nicméně na ledničce drží velice dobře a vybrat můžete z několika tvarů.

2) Poplastované barevné magnety na lednici

Barevnější a veselejší jsou magnety na lednici poplastované v ABS plastu nebo v polypropylenu. Mívají tvar válečku a kromě styčné plochy jsou celé poplastované.

Mohou být červené, žluté, černé, modré, zelené nebo v dalších barvách i s transparentním pouzdrem. Například barevné magnety OF-2 mají magnetickou sílu 4 kilogramy, průměr 14 a výšku 18 milimetrů. Díky velké magnetické síle na ledničce udrží nejen stoh papírů, ale třeba i přicvaknutou utěrku či chňapku.

3) Barevné figurkové magnety na ledničku

Magnety mohou mít také tvar figurek. Magnetické figurky se podobají těm na známou hru Člověče, nezlob se. Pořídit si je můžete v různých odstínech, také jako barevný mix 10 figurek v pěti barvách.

Dvoucentimetrové figurky průměru 12 mm mají magnetickou sílu 1,8 kg a oblíbené „Člobrdo“ se s nimi opravdu dá zahrát. Stačí na ledničku nebo na magnetickou nástěnku namalovat herní plán.

Tip: Prozkoumejte návody, nápady a rady na využití magnetů na blogu Magnetik.cz

4) Neodymové tyčové magnety, kostky a koule

Chcete-li ušetřit za speciální magnety na ledničku, můžete si pořídit i jakékoliv jiné silné neodymové magnety na lednici. Doporučujeme zvolit tyčkové magnety, magnetické kostky o stranách alespoň 5 mm nebo větší magnetické kuličky. A to hlavně z důvodu, aby se daly dobře chytit do ruky a z ledničky nebo magnetické nástěnky pak dobře sejmout.

Magnety

5) Barevná i samolepicí magnetická fólie

Alternativou k magnetům jsou barevné magnetické fólie a pásky. Dají se stříhat běžnými nůžkami na potřebný rozměr nebo řezat zalamovacím nožem na jakékoliv tvary. I pomocí magnetických fólií se dají vzkazy a recepty na ledničku přicvaknout, ale nemají tak velkou magnetickou sílu jako předchozí typy neodymových magnetů a magnetek. Také dejte pozor na to, ať silný neodymový magnet k magnetické fólii nepřiblížíte. Mohlo by totiž dojít k její demagnetizaci a ztrátě magnetické síly.

Kromě barevných magnetických fólií existují samolepicí magnetické fólie. Seženete je na e-shopu Unimagnet.cz. Zadní stranu mají lepivou.

Po sejmutí ochranné fólie k nim můžete přilepit třeba fotografie z cest, dovolené, obrázky od dětí, etikety, sběratelské karty a vytvořit si tak vlastní magnetky. Ty bývají pěkným dárkem pro rodinu a přátele.

K tomuto článku není otevřena diskuze