Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
LED žárovky / foto: Shutterstock

LED svítidla získávají na významu

V dnešní době, kdy jdou ceny elektřiny neúnosně nahoru, je obzvláště důležité se soustředit na možné úspory.

Někdo to řeší tak, že spotřebiče v domácnosti, k jejichž chodu je nutné zapojení do elektrické zásuvky, používá méně, jiní lidé pro změnu nesvítí až do doby, než mají doma večer úplnou tmu. Takováto omezování jsou ale jen dočasným řešením.

Hlavní přednosti ve srovnání se staršími druhy osvětlení

Běžné žárovky, jež se v mnohých domácnostech dodnes používají a dají se ještě stále koupit, jsou velmi neefektivní. LED žárovky mají totiž až desetkrát vyšší účinnost. Opomenout pak nelze ani fakt, že jejich cena šla ve srovnání s klasickými žárovkami dolů, takže už nejsou tak drahou záležitostí jako v minulosti, kdy dorazily na trh.

LED svítidla mají své opodstatnění nejen kvůli úspoře peněz, protože při stejném svitu spotřebují daleko menší množství elektrické energie, ale také z toho důvodu, že mají extrémně dlouhou životnost. Nevadí jim ani časté zapínání a vypínání, při běžném provozu vám vydrží klidně několik let, aniž by došlo k jejich poškození. Obecně se životnost LED osvětlení pohybuje v řádech desítek tisíc hodin.

LED svítidla

LED svítidla mají řadu podob

Doma se vyplatí použít kromě žárovek ještě další druhy osvětlení. Zmínit se dají kupříkladu stále populárnější LED pásky, kterými můžete obohatit třeba prostor kolem kuchyňské linky. Zajistí efektivní, zároveň pak efektní nasvícení místnosti a prostoru, kde se zrovna pohybujete. V pokojích, kde pracujete, případně požadujete intenzivní osvětlení, se pro změnu uplatní LED zářivkové trubice. Do venkovního prostředí, tedy zejména na zahradu, se dají nainstalovat LED panely. Stačí, abyste si pohlídali, zda jsou tato svítidla odolná vůči vlhkosti a dešti.

LED osvětlení je tedy nepochybně jednou z cest, jak snížit náklady na provoz domácnosti a neplatit zbytečně tučné složenky za elektřinu. Samozřejmě se dá zvážit mnoho dalších prvků, jako je instalace solárních panelů, tepelného čerpadla, rekuperační jednotky, podlahového vytápění atd. Veškeré tyto investice se vám do budoucna nepochybně vyplatí.

K tomuto článku není otevřena diskuze