Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tepelné čerpadlo / foto: Kenneth Bagge Jorgensen / Shutterstock.com

Proč zvolit tepelná čerpadla i navzdory poklesu cen elektřiny a zemního plynu?

Tepelná čerpadla jsou napříč západní Evropou preferovaným zdrojem tepla a teplé vody, svědčí o tom například možnost čerpání dotací na pořízení či provoz. V dohledné budoucnosti tak nehrozí zákaz či omezování užívání tohoto zdroje tepla tak, jak je tomu například u kotlů na tuhá paliva. Jaké další výhody tepelná čerpadla nabízí, to se dozvíte níže.

Čísla stále mluví ve prospěch tepelných čerpadel

Na prvním místě jsou samozřejmě peníze, tepelná čerpadla jsou nejúspornějším zdrojem tepla a teplé vody, a to i navzdory současnému poklesu cen elektřiny či zemního plynu. I pokud by ceny energetických komodit klesly na úrovně před rokem 2021, tepelná čerpadla o svoji pozici nepřijdou, viz kalkulačka porovnání nákladů na vytápění a teplou vodu na webu tzb-info.cz.

Co další benefity?

Další výhodou je bezobslužný provoz a absence povinností skladovat tepelným čerpadlům palivo, to si odebírají z geotermálního tepla či venkovního vzduchu. Obě komodity jsou přitom dostupné v neomezeném množství zdarma!

Provoz tepelných čerpadel je maximálně přívětivý k životnímu prostředí, i proto je podporovaným zdrojem tepla ze strany politiků.

Kvalitní tepelné čerpadlo vám bude spolehlivě sloužit desítky let, přičemž vám spolehlivě zajistí dodávky tepla, teplé vody, v některých případech dokonce i chladu.

Výhody tepelného čerpadla jsou ovlivněny typem, pro který se rozhodnete, viz přehled typů tepelných čerpadel. Stejně tak o spokojenosti rozhodují:

  • kvalita instalace,
  • kvalita následného servisu,
  • fakt, jestli výkon tepelného čerpadla ověřil nezávislý zkušební ústav, tj. jedná se o skutečně kvalitní produkt.

Proč zvolit tepelná čerpadla i navzdory poklesu cen elektřiny a zemního plynu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!