Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fotovoltaické panely / foto: shutterstock

Rostoucí ceny elektřiny řeší fotovoltaika

V současnosti spousta domácností čelí dramatickému nárůstu cen energií, a to je nutí hledat alternativní a udržitelná řešení, jak snížit náklady na elektřinu.

Jednou z nejlepších možností je investice do fotovoltaických panelů, které přeměňují sluneční energii na elektrickou. Efektivní fotovoltaický systém zahrnuje nejen kvalitní solární panely, ale i střídač, který dokáže optimalizovat výkon pro různé fáze spotřeby elektřiny.

Výhody fotovoltaických systémů

Fotovoltaika přináší spoustu benefitů. V první řadě snižuje náklady na elektřinu, a tím výrazně osvobozuje od neustále se zvyšujících cen energií. Fotovoltaika je taktéž šetrná k životnímu prostředí, kdy při výrobě energie z obnovitelných zdrojů nedochází k produkci emisí. Vaše uhlíková stopa je potom v tomto ohledu minimální.

V České republice můžete na fotovoltaický systém získat dotaci z programu Nová zelená úsporám, jež pokryje až polovinu nákladů na instalaci (od 40 000 Kč do 200 000 Kč). Solární panely mají i dlouhou životnost, která často přesahuje 30 let, a navíc vyžadují minimální údržbu. Moderní fotovoltaika v neposlední řadě umožňuje ukládání přebytečné energie do baterií, takže elektřinu můžete využívat i v noci či během zamračených dnů.

Solární panely

Jak vybrat správnou fotovoltaiku?

Při výběru fotovoltaického systému je nezbytné zvážit několik faktorů, jako jsou orientace a sklon střechy, lokální klimatické podmínky, spotřeba energie v domácnosti a podobně. Fotovoltaika se totiž vyplatí především domácnostem s vyšší spotřebou elektřiny, kde je její využití maximální. Co se týče střechy, pak je ideální, aby byly panely orientovány na jich a střecha měla sklon kolem 35 stupňů. Fotovoltaika je zkrátka moderní, ekologický a finančně výhodný způsob, jak získat elektřinu pro svou nemovitost.

K tomuto článku není otevřena diskuze