Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Obří zelenina z vesmíru

Číňané experimentují se šlechtěním zeleniny, posílají ji do vesmíru a ona roste do extrémních rozměrů.

Jste-li z těch, kdo ohrnují nos nad zeleninou či ovocem, která musela letecky zdolat pěkných pár tisíc kilometrů, aby se k nám dostala, nejspíš z čínských obřích vzorků nebudete mít velkou radost.

Trochu větší zelenina

magazin.cz
Číňané je totiž poslali na okružnou dráhu vesmírem. Respektive jejich sazenice si tu pobyly pěkné dva týdny, poté se vrátily a další kultivací ve skleníku se z nich podařilo vyšlechtit opravdovou monstr-zeleninu.

Výsledek? Několikakilová rajčata, dýně, které průměrný člověk neunese nebo dvaceticentimetrové čili papričky. Zkrátka všechno je tak nějak větší, což Čínanům, kteří už dávno přesáhli miliardu, jedině vyhovuje.

Takto vyšlechtěná zelenina pochopitelně nakrmí mnohem více lidí. To je ve světle hrozící potravinové krize zásadní informace, která z celé věci dělá něco více než jen výstřelek partičky šílených biologů.

Příznivé podmínky
Již dříve čínští vědci tvrdili, že podmínky na oběžné dráze (v takzvané mikrogravitaci) mutují sazenice rýže či pšenice tak, aby úroda z nich byla mnohem výnosnější. Stejně tak úroda rajčat a paprik se po výletu do vesmíru zvětší o 20 %.

Poslední pokus z roku 2006, jehož výsledky se na světlo světa dostávají právě v této době, byl více zaměřen na šlechtění jednotlivých vzorků. Těm se po návratu z vesmíru dostalo největší péče a ty nejlepší vzorky byly vybrány k dalšímu pěstování.

Číňané potvrdili, že o tyto kousky projevili zájem již v Japonsku, na Tchajwanu a opatrně se prý ozývá i Evropa.

Příčiny neznámé
„Konvenční prostředky pěstitelství jsme vyhnali tak daleko, jak jen jsme byli schopní, ale nároky na jídlo od stále se množící populace jsou nekonečné,“ říká vědec Lo Zhigang. „Vesmírné sazenice nám umožňují pěstovat zeleninu a ovoce rychleji a ve větších podobách.“

On ani jeho tým ale přesně neví, čím jsou mutace ve vesmíru způsobeny. Předpokládá však, že na to bude mít vliv kosmické záření a zmíněná mikrogravitace.

„Nemyslíme si, že by tu bylo nebezpečí pro lidské zdraví, jelikož geny samotné nemutují, mění se pouze jejich důsledky,“ tlumí Zhigang obavy z dosud neprozkoumaného.

Západ nevěří
Dodává také, že v některých vzorcích je až trojnásobné množství vitaminu C než v jejich běžných protějšcích.

Západ je zatím spíše skeptický. Zástupci americké NASA tvrdí, že náklady zatím převyšují výhody tohoto způsobu šlechtění.

Kdo ví, jen abychom se jednou nedivili, že jsou čínští soudruzi o něco napřed...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 130