Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Antivir – nutnost, nebo zbytečnost?

Opravdu je třeba si počítač zanášet výpočetně náročným antivirem?

Počítačová osvěta už dosáhla takového bodu, že o virech, respektive antivirech ví už i ten nejméně zkušený uživatel. Právě on se takových virů bojí nejvíce, protože má v paměti mediálně vděčné kauzy, kdy nebezpeční červi rozežrali data milionům lidí po celém světě.

Virů je hodně, ale slábnou
Ale musí se v dnešní době běžný uživatel počítače virů obávat? Záleží především na práci, kterou na PC vykonává.

V jednom je ale zapotřebí spíše uklidňující tón. Viry, které by vám zničily data nebo snad dokonce celý hardware, což jsou velmi oblíbené mýty, dnes už prakticky neexistují, respektive se nedostanou k normálnímu člověku, ale spíše do vládních PC v rámci cílených hackerských útoků, kdy skutečně o něco jde.

Představa, že se cíleně vám bude někdo pokoušet nabourat a zničit počítač, je naprosto zcestná. Jaký by na tom hackeři měli zájem? Vaše fotky z dovolené je opravdu nezajímají.

Pokud jde o škodolibé viry, jež vám například vypnou počítač, ani u nich už není riziko tak vysoké. Jednak opadla prvotní vlna nadšení, kdy nejrůznější vykukové bastlili nepříjemné červy a bavili se tím, jak působí chaos, jednak už lidé naivně neotevírají přílohy podezřelých mailů jako dříve.

Na porno se antivir hodí
Přesto se nedá říci, že by byl antivir naprostou zbytečností. Především lidé, kteří se často pohybují na stránkách s lechtivým nebo nelegálním obsahem – a podle statistik jich je pořád obrovské množství – by bezpečnost neměli brát na lehkou váhu.

Sice se jim do počítače ani z takových stránek s velkou pravděpodobností nedostanou destrukční viry, ale naopak poměrně jistě chytnou nějakého toho trojana. Ten může v extrémním případě odesílat soukromá data o vaší osobě svému pánovi. Mnohem častěji vás ale bude zásobit nepříjemnou reklamou či nainstaluje programy, které se budou spouštět hned po startu počítače a opět budou nejspíše obsahovat reklamní bannery.

Něco za něco
Relativně slušné antiviry se dnes dají sehnat zadarmo, na druhou stranu mají i své nevýhody. Pokud spustíte rezidentní ochranu, můžete se tu a tam setkat s nepříjemným poklesem výkonu počítače, když zrovna antivir něco zkoumá nebo stahuje novou databázi virů, jež se objevuje takřka každý den.

Některé antiviry navíc výstražně upozorňují i na regulérní programy, které se jim ale zdají být kvůli nějaké své části podezřelé.

Antivir se stále spíše vyplatí, ale pokud ho nemáte, určitě se nemusíte bát, že vám počítač zanedlouho vybouchne.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 236