Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mafia 2 / foto: Shutterstock

Mafiánský klenot z Česka podruhé

Tím, čím je Kmotr pro filmový svět, tím je Mafia pro ten herní – jednoznačným klenotem, který jen těžko snáší srovnání s jiným titulem podobného druhu.

Našince pak může hřát na srdci, že pochází z České republiky, kde je mafiánské prostředí přeci jen redukováno na přestřelky, kuplířství a praní špinavých peněz Rusů či Ukrajinců.

O to úctyhodnější je fakt, že se studiu Illusion Softworks podařilo vytvořit atmosféru idealizovaného mafiánského světa, ve kterém hraje prim rodina.

Méně idealizovaní mafiáni

magazin.cz
Před časem představený druhý díl bude ale o poznání jiný. Zlatá doba italské mafie v Americe pominula a děj se přesouvá do poválečných čtyřicátých a padesátých let.

Tvůrci se tentokrát pokusí zpracovat zejména stinné stránky „cosy nostry“. Zkrátka a dobře – mafiáni už nebudou tak obdivuhodnými majiteli krásných vozů a přežehlených obleků. Respektive budou, ale akcentovat by se měly také jejich mravní poklesky.

To je přesně ta stránka, jež hrám zoufale chybí. Většinou se totiž zhostíte nějakého bravurního reka, který má jednoznačné poslání a není na něm ani zrnko špatnosti. Pro Vita Scaletta něco takového rozhodně neplatí. Přestože jde v podstatě o sympaťáka, nemá problém plnit ani bezpáteřní kšefty, obzvlášť když ho k tomu hned od počátku tlačí jeho nerozlučný parťák Joe.

Nerozlučná dvojice mafiánů

magazin.cz
Děj Mafie 2 začne návratem Vita z evropské válečné fronty. Rovnou na nádraží ho vyzvedává Joe a předestírá jasnou vizi – kriminálními kšeftíky se v této době dá stále zajistit skvělé živobytí. Vito pod hráčovou kontrolou příliš neváhá a na Joeovu nabídku přistupuje.

Nerozlučná dvojice se začne propracovávat k vrcholu od mizerných zakázek v podobě převážení či doručování zásilek. Ale nebojte, nebude to trvat příliš dlouho. Jakmile se v rámci rodiny osvědčí, začnou dostávat důležitější úkoly, při jejichž plnění poteče krev a morální kodex bude nepříjemně skučet.

Ale to není vše. V určité fázi hry propukne mezi třemi mafiánskými rodinami ve fiktivním městě Empire City doslova válka. Vito a Joe se přitom musí přidat na stranu jedné z nich. Zhruba od té chvíle začne organizace jménem mafia ukazovat své nejtemnější stránky.

Dynamické mise

magazin.cz
Tím lépe pro hráče. Co se týče misí – ty nejvýznamnější jsou opět napojeny na dějovou linku, přičemž mají být dlouhé a velmi variabilní. Například je třeba dojet do výrobny pálenky doručit „vzkaz“, majitel se vzpírá, a tak ho musíte odkráglovat, jenže jemu se podaří zranit jednoho z vašich parťáků. Musíte ho tak rychle přenést do auta a uhánět ke spřízněnému doktorovi.

Hra bude velmi umně komponovat akční i závodní složku. Kromě dějových úkolů tu ale bude celá řada vedlejších zakázek, jimiž si přivyděláte něco peněz a zvýšíte svůj mafiánský respekt.

magazin.cz
Ostatně v Empire City, které má rozlohu 16 kilometrů čtverečních, se můžete pohybovat zcela libovolně. Město bylo postaveno po vzoru New Yorku, neznamená to však, že by byl okopírován jeho územní plán. Empire City je světovou metropolí v jejím tehdejším vzezřením jen inspirováno, každopádně ale potkáte známé budovy, jako například Empire State Building či Chrysler Tower.

Pozor na rychlost

magazin.cz
Město je rozděleno do celé řady čtvrtí, které poznáte na první pohled. Nechybí tradiční Chinatown, Little Italy, ale ani přístavní, noblesní či industriální čtvrť.

Vozový park se přizpůsobil aktualizovanému období, takže všech padesát vehiklů je zcela nových. A že už tenkrát se dal pořádně sešlápnout plyn, poznáte velmi brzy. Ale pozor na pravidla silničního provozu! Opět je tu policie, která nezůstává vůči zločinnosti netečná, tedy pokud neuplatíte přednostu stanice.

Z obrázků je snad dostatečně patrné, že Mafia 2 vypadá skvěle, možná ještě lépe než opěvované Grand Theft Auto 4. Otázkou zůstává, zda se tak skvostně bude také hrát. Zkušenosti z minulého dílu a sliby o tom novém dávají tušit, že by to mohlo být dokonce ještě lepší!

Která hra je vaším favoritem - Mafia 2 či GTA4?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 118