Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Ekopedál pro nižší spotřebu

Se stále rostoucími cenami ropy a zároveň důrazem na řešení klimatickým změn se automobilový průmysl pouští do experimentů, kterým bychom se ještě před několika lety vysmáli.

Nedovolí jet zběsile
Vyvíjejí se nové systémy na co nejnižší spotřebu, ale k dispozici je stále více prvků umožňujících šetrnější jízdu v již vyrobených vozech.

Automobilka Nissan nyní přichází s nadmíru zajímavou technologií, které se dá pro zjednodušení říkat ekopedál. Skutečně má takové efekty: odolává řidičově těžknoucí noze na plynu, a tak šetří palivo.

Ekopedál lze jednoduše aktivovat tlačítkem. Pokud tak učiníte, spustí se zvláštní systém, který pokaždé, když vyhodnotí, že váš tlak na pedál je přílišný vzhledem k aktuální jízdní situaci, vyvine odpor, aby se vám to nepodařilo. Poté informuje řidiče, že by spotřeboval více paliva, než je ve skutečnosti potřeba.

Výrazná úspora
Na přístrojové desce se také objeví indikátor podrobněji analyzující aktuální spotřebu. Díky němu a tužšímu pedálu byste se sami měli naučit jezdit úsporně.

Systém analyzuje data týkající se spotřeby při akceleraci a řazení. Poté sám propočítává ideální míru akcelerace tedy otevření škrtící klapky. Pokud jedete šetrně, svítí indikátor zeleně. Jakmile zaregistruje příliš zběsilou akceleraci, začne blikat a později se rozsvítí červeně. Celou kontrolu spotřeby lze v případě potřeby samozřejmě vypnout.

Nissan by rád svou technologii nasadil do sériové výroby již příští rok. Jde o součást nové strategie automobilky, která reaguje na rostoucí ceny paliv a nutnost redukovat emise. Podle tvrzení Nissanu ušetří řidič díky ekopedálu průměrně 5-10 % benzínu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94