Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hypersub / foto: Shutterstock

V čem vyrazit do mořských hlubin

Když se řekne ponorka, spousta lidí si představí ohavný, chaluhami pokrytý stroj z druhé světové války, v jehož útrobách si spolehlivě potyká s klaustrofobií.

Skutečně, ponorky v sobě mají cosi zvláštního, tajemného. Snad proto, že jsou neviděny a vynoří se znenadání, což je ve válce věru nepříjemný pocit.

Jenže ponorka nemusí sloužit jen k vysílání zkázonosných torpéd. Docela dobře si na ní můžete užít také výlet do pořádných hlubin, kde se skrývají mnohá tajemství. Vraky lodí, žraloci či překrásné přírodní útvary. To stojí za hřích.

Podívejme se, v čem se pod vodu nemusíte bát vydat.

Phoenix 1000

Tohle úžasné podmořské plavidlo stojí necelých osmdesát miliónů dolarů a má se za to, že je vůbec nejdražší soukromou ponorkou všech dob. Ostatně, za nemalé peníze dostanete opravdový komfort srovnatelný s hotelem.

Phoenix 1000 je pětašedesát metrů dlouhý a je vybaven dokonce menší ponorkou, která slouží k flexibilnějším výpravám do hůře dostupných podmořských zákoutí, případně k přepravě na loď.

Hyper-Sub Submersible Motorboat

Pod poněkud krkolomným a zdánlivě protiřečícím si názvem se skrývá velmi zajímavý stroj. Nejde totiž o nic jiného než kombinaci motorového člunu a ponorky. Na hladině se dokáže vybičovat až k rychlosti šedesáti kilometrů za hodinu, zatímco po transformaci v ponorku dosáhne zhruba osmi kilometrů.

Na první pohled může skutečně působit jako obyčejný motorový člun, u kterého byste se nad cenovkou 3,5 miliónu dolarů dost podivovali, ale zdání klame. Pokročilá technologie umožňující ponor představuje zcela novou třídu plavidel.

Triton 1000

Společnost US Submarines se rozhodla vyjít vstříc poptávce a sestrojila miniponorku pro pouhé dva lidi. Jde vlastně jen o prosklenou kapsli s adekvátním pohonem. Může fungovat také jako atraktivní dodatečný prvek vaší jachty.

Interiér je komfortní, a tak si malá ponorka doslova říká o dobrodružné výlety pod hladinu. Díky prosklené kabině toho uvidíte opravdu hodně. Pravda, 1,69 miliónu dolarů je trochu hodně, ale ostatní jachtaři vám možnost prozkoumávat korály a podmořský život budou závidět.

Innespace Sea Breacher

Že vám tvarem něco připomíná? Máte pravdu. Tahle ponorka je dvoumístnou verzí bionického delfína. Využívá kokpitu ze stíhačky F22, což zaručuje skvělý rozhled jak pilotovi, tak pasažérovi.

S delfínem se skvěle manévruje a díky svým 175 koním dokáže být také pěkně rychlý. Je vybaven pokročilou kamerovou technologií, takže vidíte doslova vše kolem. Cena však zatím nebyla zveřejněna.

Rinspeed sQuba

Koncept tohoto vozu se zdá být inspirován Lotusem Esprit Jamese Bonda, který se dokázal přeměnit v ponorku. Obojživelná vozidla v zásadě nejsou nová, ovšem Rinspeed sQuba zaujal schopností ponořit se až do třiatřiceti metrů, což z něj dělá téměř regulérní ponorku.

Autoponorka je velmi ekologická. Na povrchu je poháněna elektromotorem, a jakmile se ponoří, práci převezmou dvě vrtule podporované tryskou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 62