Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Technologické novinky pro rok 2009

Jaké jsou technologické trendy pro letošek? Stačí se podívat na produkty prezentované na každoročním veletrhu CES (Consumer Electronic Show) v Las Vegas a získáte o nich velmi podrobný přehled.

Trojrozměrná televize
Letos se například zdá, že budou frčet trojdimenzionální obrazy přímo v obývácích či hodinkách s telefonem. Ačkoliv většina těchto serepetiček se plně rozvine až v příštích letech.

Jak Sony tak Panasonic představily televize, které divákovi umožní dostat se přímo do filmu. Zkrátka mu poskytnou onu hloubku, jak je zvykem třeba v kinech IMAX. Technologie přitom není nijak komplikovaná. Televize bude vysílat dva obrazy – jeden pro pravé a druhý pro levé oko. Díky speciálním brýlím se zkombinují do trojrozměrného výsledku.

Takové televize by se měly dostat do prodeje v rámci příštích měsíců. Komplikovanější to zprvu bude s podporovanými filmy. Například režisér Titanicu James Cameron připravuje trojrozměrný snímek Avatar. Stejně tak animovaná produkce Pixaru by měla být jedna z prvních, jež se objeví ve 3D i před domácím divákovým gaučem.

Nejlepší smartphone?

magazin.cz
Jedním z nejzajímavějších, i když ne tak revolučních kousků na CES, byl také nejnovější produkt společnosti Palm. Ta hází za hlavu nepříliš slavnou blízkou minulost a s modelem Palm Pre chce konkurovat přímo Apple a jeho iPhone. A samozřejmě i dalším smartphonům, jejichž segment se hodně rychle rozjíždí.

Palm Pre poběží na uživatelsky přívětivém operačním systému webOS, který je navíc velmi moderní. Přístroj nabídne výkon na úrovni netbooků, a to díky silnému procesoru od Texas Instruments. Nechybí ani osm gigabajtů interní paměti, třímegapixelový foťák a především kombinace z dotykového displeje a plnohodnotné QWERTY klávesnice.

magazin.cz
Mobil v hodinkách
Hodinky se zabudovaným telefonem zase uspokojí všechny fanoušky Jamese Bonda.

Chystá je společnost LG a chce je uvést už v druhé polovině tohoto roku. Hodinky navíc nezvládají jen základní telefonické funkce, ale je možné na nich dokonce psát a odesílat emaily.

Vypadá to jako svatý grál všech technofilů, ale teprve čas ukáže, zda je to skutečně ta správná cesta. Zůstává totiž otázkou, zda bude přístroj solidně ovladatelný a zda nehýří titěrnými rozměry jen za cenu uživatelského komfortu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 98