Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Stolní počítače na ústupu

Pro stolní počítače nemalují analytici nějak zvlášť světlou budoucnost.

Jedná se o ty klasické bedny, ať už na stole či pod stolem, připojené k více či méně velkému monitoru. Přes všechny možné snahy o pěkné motivy těchto beden se dá říct, že elegance příliš nepobraly a především zástupkyně něžného pohlaví je v pokojích nerady vidí. Prý nabourávají jejich atmosféru či co.

Notebooků se prodá víc
Možná že už brzy se s vášní svých mužských poloviček nebudou muset potýkat. Odborníci totiž soudí, že stolní počítače jsou definitivně na ústupu. Samozřejmě je za ně jediná možná, víceméně plnohodnotná alternativa – notebooky, tedy počítače přenosné, kompaktní, a když na to přijde, tak i skladné.

Je sice pravdou, že analytici předpovídají strmý pád stolních počítačů již několikátým rokem a objem jejich prodejů je stále vysoký, ovšem nyní už mají v ruce jeden velmi silný argument.

Ve třetím čtvrtletí minulého roku se totiž stalo to, k čemu vývoj na PC scéně směřoval už nějakou dobu. Notebooků se poprvé v historii prodalo více než stolních počítačů.

Sice to zatím byl rozdíl jen v desetinách procent, ovšem realistické odhady na letošní rok hovoří o tom, že trh s přenosnými počítači bude mít pětapadesát procent. To už je poměrně strmý nárůst, který bude pravděpodobně dále zrychlovat.

Samé výhody
Zatímco ještě před několika lety byly notebooky výsadou manažerů, dnes už se dají koupit relativně slušné kousky i za deset tisíc korun. Pravda, podobně výkonný stolní počítač seženete za polovic, ale notebook už v sobě má všechno potřebné, včetně displeje, klávesnice či náhrady za myš.

Notebooky se zkrátka staly dostupnějším zbožím, což je největším důvodem, proč se nyní tak rychle šíří. Navíc rychlejší životní styl způsobuje, že jsou lidé každý den na mnoha různých místech a notebook mohou nosit s sebou. Nehledě na možnost, se všude možně připojit k internetu díky WiFi.

A pak je tu poslední výstřelek – netbooky. Opravdu snadno přenositelná zařízení, která podle všeho znamenají budoucnost. Ačkoliv světem cloumá finanční krize, netbooky jsou jedinými počítači, jejichž prodeje stále rostou.

Zachrání je hry?
Spousta lidí také začíná opravdu efektivně používat smartphony, které dokážou nahradit některé funkce počítačů, zejména potom práci s internetem. Také tento segment raketově roste a například chystaný Palm Pre bude blíže „počítači do kapsy“ než co jiného.

Přes pesimistické věštby tu ale s námi stolní počítače ještě nějakou tu chvíli budou. Na některé činnosti totiž zatím notebooky nejsou vhodné. Za všechny jmenujme například počítačové hry. A ty představují dosti silný argument, aby v dohledné době takzvané desktopy zcela nevymizely.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 438