Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Happy birthday! Macintosh má 25

Psal se 24. leden 1984, když se na světlo světa poprvé dostal počítač jménem Macintosh. Moc se od něj nečekalo, ale přesto dokázal změnit svět počítačového trhu. Proto na něj nikdy nezapomeneme.

Revoluční ovládání
Čím byl Macintosh jedinečný? Šlo především o to, co dnes považujeme za naprosto samozřejmé. Jako první počítač vůbec přišel s funkčním grafickým ovládacím rozhraním, tedy plocha, ikonky atd. Navíc úspěšně prosadil ovládání pomocí myši. Umíte si dnešní počítače bez jedné z těchto věcí představit? Asi těžko.

Tehdy poprvé navíc společnost Apple prokázala, jak moc marketingově schopná je. Respektive to prokázal Steve Jobs, který navzdory mínění akcionářské většiny prosadil revoluční reklamu, na kterou se můžete podívat pod článkem.

Stylově se odvolávala na Orwellův román 1984, navíc ji natočil geniální Ridley Scott, stála milión amerických babek, byla vysílána ve finále amerického fotbalu – takzvaném SuperBowlu a o Macintoshovi v ní nebylo ani zmínky.

magazin.cz

Byl levný
Dá se říct, že Macintosh tak změnil i svět reklamy, protože podobné „filmové spoty“, jež přímo nenutí daný produkt a budí spíše zvědavost, jsou dnes rovněž standardem.

Tehdy to bylo pozdvižení. O reklamě se psalo a mluvilo v novinách i televizi a spot byl vysílán jako podklad. Tím Apple dosáhlo na neuvěřitelné množství neplacené reklamy, jež byla vyčíslena téměř na padesát miliónů dolarů. Bingo!

A lidé se chytili. Kvality a styl počítače totiž byly podepřeny ještě skvělou cenou (na tehdejší poměry). Macintosh totiž stál 2 495 dolarů a byl tak levnější než konkurenční stroje IBM, na jejichž úkor si nejvíce přilepšil.

Pokud se ptáte, kde se vzalo jméno počítače, pak vězte, že je pojmenován po oblíbených jablcích jednoho z hlavních inženýrů Apple Jefa Raskina. Jablka se jmenovala McIntosh. Tenhle název už byl ale registrovaný, tudíž musel být trochu pozměněn.

magazin.cz

Apple, to je Jobs
Macintosh zažil dobré i zlé časy. Když se na světě objevily Windows od Microsoftu, muselo Apple se svým strojem ustupovat do pozadí a jednu dobu byl téměř vymýcen a redukován na pracovní stanice pro grafiky.

Pravděpodobně to souviselo s odchodem Steva Jobse z firmy. Ten se však koncem devadesátých let vrátil a opět pozvedl Apple na vrchol. Jeho úspěch sice nese především jména iPod a iPhone, ovšem i nové řady Maců a MacBooků slaví úspěchy.

Dnes je firma opět na vrcholu, a zatímco její konkurenti počítají v krizi ztráty, ona hlásí rekordní zisky. Jednu slabinu ale přesto má. A paradoxně je zároveň i jejím největším plusem. Ano, je to Steve Jobs. Když nedávno ohlásil odchod do ústraní z důvodu zdravotních problémů, akcie Apple se okamžitě propadly.

Legendární reklama

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124