Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Více sexu v mládí, zdravotní riziko ve stáří

U mužů, kteří jsou více sexuálně aktivní mezi dvaceti a čtyřiceti lety, existuje vyšší riziko rakoviny prostaty v pozdějším věku.

Výzkum Nottinghamské univerzity se zaměřil na sledování sexuálních aktivit 800 mužů.
Vědci se jich ptali, jak často masturbují nebo mají sex. Ukázalo se, že ti, kteří byli v mládí nejaktivnější, měli nejvyšší riziko, že se u nich později objeví rakovina prostaty.

Vědci se domnívají, že vyšší hladiny mužských hormonů mohou vést jak k silnějšímu libidu, tedy chuti na sex, tak i k rakovině prostaty. Ve Spojeném království je rakovina prostaty nejčastější formou rakoviny u mužské populace.

Nottinghamský tým pod vedením dr. Polyxenia Dimitripoulouse vyhledal přes 400 mužů, u kterých byla diagnostikována rakovina prostaty, a porovnal jejich odpovědi na otázky ohledně sexuálního života s odpověďmi 409 zdravých mužů.

Ukázalo se, že přibližně stejný podíl mužů v obou skupinách, konkrétně 59 %, se sexuální aktivitě věnovalo ve věku mezi dvaceti a třiceti lety přibližně dvanáctkrát či vícekrát měsíčně.
Ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety vedlo tak aktivní sexuální život jen 48 procent tázaných, mezi čtyřiceti a padesáti jen 28 procent a ve věku nad padesát let se sexu či masturbaci věnovalo 12krát za měsíc pouhých 13 procent tázaných.

Mohou za to hormony
Rozdíly mezi muži s rakovinou prostaty se ale začaly ukazovat u nejaktivnější skupiny, tedy u mužů, kteří se nějaké formě sexu věnovali v mládí více než 20krát měsíčně. Mezi nemocnými muži bylo takových 40 procent, mezi zdravými jen 32 procent. V pozdějším věku se rozdíly mezi těmito skupinami ohledně sexuální činnosti začínaly zmenšovat.

Dr. Dimitripoulous se domnívá, že je dost dobře možné, že vyšší hladiny hormonů u některých mužů mohou jak za zvýšenou četnost sexu a masturbace ve věku mezi dvaceti a čtyřiceti lety, tak i za pozdější výskyt rakoviny prostaty.

"Zdá se, že hormony hrají u rakoviny prostaty významnou roli. Při léčbě se často užívají léky, které snižují hladinu hormonů, o nichž se předpokládá, že stimulují rakovinné buňky," vysvětlil vědec.

Dodal také, že zatím není jasné, proč korelace mezi sexuální aktivitou a rizikem rakoviny v pozdějším věku slábne. Tím by se prý měl zabývat další výzkum.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 304