Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Conficker: nejhorší vir posledních let

Začalo to již koncem minulého roku. Tehdy byl vir Conficker, který je známý i pod názvem Downadup, považován jen za další marginální hrozbu, která bude jednou provždy zapomenuta příslušným updatem antivirů.

Zatím nic nedělá
Brzy se ukázalo, že tak jednoduché to nebude. A tak přišel na scénu samotný Microsoft a vypustil příslušnou záplatu. Ostatně, právě díky dírám ve Windows a Internet Exploreru se Conficker šíří. Nejpozději tehdy mělo být vše vyřešeno.

Ale ejhle. Vir se ukázal být nebývale rezistentní a vesele se šíří dále. Podle společnosti F-Secure, která se zabývá internetovou bezpečností, právě nyní nápor viru vrcholí. Nejvíce jsou zasaženy firemní sítě, ve kterých se Conficker šíří jednoduše, ale infikovány jsou i osobní počítače po celém světě.

Ptáte se, jestli je mezi nimi i ten váš? Pokud jste v minulých měsících navštívili některou z deseti tisíc infikovaných stránek, pak pravděpodobně ano. Vir se ovšem zatím nijak neprojevuje a v počítači se tak nachází v latentním stavu. Objeví ho jen některé antiviry či online scannery. Na internetu jsou ale dostupná spolehlivá řešení, jak ho z počítače dostat.

Přestože zatím nezpůsobil žádné škody, odborníci se obávají, že by potenciál hrozby mohl být naplněn v příštích týdnech. Za virem evidentně stojí schopná skupina hackerů, kteří mohou infikované počítače použít prakticky kdy se jim zachce k jakékoliv akci.

Hrozba tu je
Ve hře je možnost vybrakování špatně zabezpečených bankovních kont, kreditek, ale třeba i využití výpočetní síly počítače k hackerským útokům (ochromení důležitých služeb), nebo jen prostému rozesílání spamu.

Přesná čísla rozšíření viru nejsou známá a jednotlivé antivirové společnosti je mohou jen odhadovat na základě svých průzkumů. Například Panda Security hovoří o tom, že infikován je pravděpodobně každý 16. počítač a může to zajít až tak daleko, že bude infikován každý třetí.

Conficker je jednoznačně největší virovou hrozbou za poslední roky. Spolehlivě se vyrovná takovým škůdcům, jakými byli Blaster a Kournikova. A co teprve, pokud se naplní hrozby. To by znamenalo pravděpodobně katastrofu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 123