Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Šlapací ponorka. I v našich rybnících?

Když se řekne ponorka, většina lidí si představí kovové monstrum, které vzbuzuje respekt a v mnohých i strach.

Ovšem za ponorku může být považováno vše, co vás zavede pod vodu. Například nový projekt nadšeneckého inženýra Teda Camillia.

Mokrá ponorka
Ten už se zapsal do povědomí tím, že vytvořil jakési delfíní kostry, díky nimž se člověk může ve vodě pohybovat mnohem rychleji. A to především z důvodu efektivnějšího využití pohybové energie.

Nyní však kutí svůj největší projekt. Skutečně jde o ponorku, do které usednete a rozpohybujete ji prostřednictvím šlapek. Zároveň se ale připravte na to, že budete pořádně mokří. Tohle totiž není uzavřená mašina, nýbrž takzvaná „mokrá“ ponorka. V kabině tak nemáte vzduch, ale jste napojeni klasicky na bombu.

Nejde o žádného macka. Ve svém nejširším bodě měří 1,2 metru a na délku má zhruba pět metrů. Ostatně, není divu – čím menší, tím rychleji se může pohybovat. Tvůrce navíc tvrdí, že uvnitř je dostatek prostoru na to, abyste se mohli cítit komfortně a kochat se okolním prostředím.

Dobrodružná plavba
Právě v tom se zdá být největší přínos ponorky. Mořský svět z ní půjde pozorovat tak, jako byste se pohybovali bez ní. Klasické ponorky totiž ryby obvykle ruší motorem. V tomto případě je ale pohyb zcela neagresivní a nic nenarušuje.

Ovšem Camillio chce ponorku použít na pořádně dlouhou plavbu z afrického Costa Verde až na jihoamerický Barbados. Vzdálenost 3700 kilometrů má prý urazit za padesát dní. Celé dny pošlape a odpočine si pouze v noci, kdy si na vynořené ponorce hodlá postavit stan. Pakliže mu bude přát vítr, hodlá využít i kite, aby vzdálenost urazil rychleji.

Dobrodružná cesta má ale celou řadu rizik. Tím největším je počasí. Když přijde bouřka, hodlá ji Camillio přečkat pod hladinou, ovšem vlny ho mohou zanést příliš hluboko a nemusí mu stačit kyslíkové bomby.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 106