Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Daily Mail

Helma, která simuluje všech pět smyslů

Tenhle headset simuluje všech pět smyslů a díky němu se do virtuální reality dostanete naplno.

Takzvaná virtuální realita je něco, oč se lidstvo pokouší už mnoho let a dosud s rozporuplnými výsledky. Žádná iluze zatím nebyla tak přesvědčivá, aby pohltila větší množství lidí.

Všech pět pohromadě

Nicméně tento virtuální headset, respektive helma, dokáže simulovat všech pět lidských smyslů, tedy čich, sluch, zrak, chutě a vůně.

Stačí jen chvíli fantazírovat a zjistíte, že takové zařízení by vás mohlo dostat prakticky na jakékoliv místo na Zemi i do kterékoliv hypotetické situace. A to tak, že byste oproti skutečnosti téměř nepocítili rozdíl.

magazin.cz

Co se třeba podívat do afrického Safari? Nemusíte proto draze a daleko cestovat, ani se namáhat. Stačí si lehnout na kanape a nechat se unášet virtuální realitou.

Tahle helma umí prakticky cokoliv. Problémem není vyvolání přesných vůní z kombinace různých květin. Můžete pocítit i žár karibského slunce na tváři.

Spojení rodin
Inženýři dokonce tvrdí, že to může pomoct rodinám či přátelům, kteří se nacházejí na odlišných stranách světa. Díky virtuální realitě si budou připadat, jako by se svým drahým byli ve stejné místnosti.

Studenti budou moct zase zjistit, jak se tehdy opravdu žilo v antickém Řecku, Římě či Egyptě. To vše je díky nové technologii realizovatelné. Dosud virtuální realita uměla simulovat pouze zvuky a obraz, což pro vytvoření komplexní scény pochopitelně nestačilo.

Tvůrci zařízení tvrdí, že virtuální smysly jsou tak přesvědčivé, až celý projekt nazvali Real Virtuality.

Nedozírné možnosti
Helmy se bezdrátově připojí k počítači, jenž je zásobuje příslušnými informacemi. Velice kvalitní displej produkuje obrázky desetkrát temnější či třicetkrát světlejší než normální televize.

magazin.cz

Nechybí ani nádoba s chemikáliemi, jež jsou vypouštěny při tvorbě vůni. Teplota a vlhkost mohou být měněny prostřednictvím větráku a oteplovače.

Helma se samozřejmě hodí pro všechny již existující virtuální světy jako Second Life či nejrůznější videohry. Může ale pomoct i při tréninku řady profesí. Za všechny možné vjemy světa si ale připlatíte. Odhadovaná cena se pohybuje kolem padesáti tisíc korun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 211