Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www. gadgeteshop.cz

Magnetické gadgety. Přitažlivé vychytávky

Magnetismus – kouzelná síla, která přitahuje protiklady ve fyzice i mezi lidmi. Zatímco inženýři plánují magnetickou budoucnost, internet a naše domovy plní magnetické gadgety. Který z nich u vás nesmí chybět?

Z hlediska fyziky je magnetismus pouhou silou spojenou s prouděním elektronů. Mezilidský magnetismus je ale základní motor nejrůznějších společenských dopuštění, jak je popisuje třeba jedna z posledních seriálových televizních zábav zvaná Tudorovci. Přitažlivost protipólů, která vzniká například, když lidé nebo elektrony nejsou dostatečně spárované.

V technice 21. století se ovšem magnetismus stává hitem. Začíná být obtížné najít obor, kde by magnetismus nehrál nějakou důležitou roli.

Magnetické plány
Tak například Japonci plánují spustit v Tokiu první magnetický výtah, NASA vyvíjí magnetický katapult, aby snížila náklady a potíže při startování raketoplánů a vědci z amerického MIT navrhují, aby neviditelná ruka magnetismu sama sestavovala počítačové čipy příští generace.

Tým Angličana Johna Roye Searla dokonce připravuje do výroby zařízení, které podle jeho slov dovede využitím dosud nepochopených vlastností magnetismu získávat téměř bezplatnou energii a zároveň vytvářet efekt podobný antigravitaci.

Ať už se ale všechny fantastické plány splní, či ne, magnety se stávají našimi čím dál lepšími kamarády a zasloužili se přinejmenším o plejádu nových gadgetů a hraček pro dospělé. A některé jsou skutečně „cool“:

„Antigravitační“ globus Levitron
Po mechanických levitronech (hračky umožňující chvilkové vznášení předmětů díky magnetu) je tu konečně něco, co umí levitovat trvale a co je konečně dost stylové, aby se to vyjímalo na našem pracovním stole a šokovalo příchozí, ke kterým kouzla magnetismu ještě nedorazila. Ano, globus se skutečně vznáší ve vzduchu několik centimetrů nad podstavcem a vydrží tak, dokud jej nevytáhnete ze zásuvky. Fascinující, šokující.

magazin.cz


Magnetická tekutina

Výdobytek, se kterým si vyhraje dokonce i každý umělecky neschopný jedinec. Magnetismus totiž tvoří vlastní umění, stačí mu dát příležitost a přiložit magnet k nádobce s touto kouzelnou tekutinou. Některé obrazce, které vznikají, jako by z oka vypadly těm, které malovali pravěcí lidé na kamenné megality. Člověk si až říká: Kde brali inspiraci?


Podívejte se i na video:



Novodobá „Rubikova kostka“?

Pod názvem Neocube neboli „novodobá kostka“ se šíří jeden z nejnovějších nápadů na hračku pro děti od 9 do 99 let. Jde o krychli složenou z obvykle 216 neodymových magnetů v podobě malých kuliček, z níž můžete sestavit bezpočet prostorových objektů.

Rozvíjí fantazii, prostorovou představivost a jemnou motoriku rukou. Prodejci ji doporučují i jako rehabilitační a antistresovou pomůcku. Občas ale přiznávají, že někdy Neocube dovede také pěkně „vytočit“...

magazin.cz

Podívejte se na video:


Magnetická hra Polarity

S podtitulem „hra třetího tisíciletí“ si stále více razí cestu mezi lidi u nás zcela nová a originální stolní hra Polarity. Hra o rovnováhu s neviditelnou silou je opravdu netradiční zážitek a nelze ji příliš srovnat s žádnou jinou společenskou hrou. Pohled na disky levitující zpola ve vzduchu přivede k vytržení kolemjdoucí a přinese už zpočátku hodně legrace.

magazin.cz
 

Magnetický „rentgen“
Neměli bychom zapomenout ani na jednu vychytanou pomůcku – tzv. Magnetický „rentgen“. Jde o destičku vyrobenou ze zvláštního materiálu, která umožňuje vidět jinak neviditelné magnetické pole vlastníma očima! Stačí ji přiložit k magnetu. Zásadní nástroj pro všechny fanoušky magnetismu…


Detektor pravých bankovek
S touto hračičkou prý dovedete rozpoznat dokonce pravý americký dolar od falešného. Ty pravé totiž mají v sobě nepatrné množství železa. Také jste to netušili? Magnetický detektor je tedy ideální pomůckou. Někdy ale stačí i obyčejný magnet…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 130