Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
JSF / foto: Lockheed Martin

Hackeři se nabourali do Pentagonu

Spojené státy americké mají kromě hospodářské krize další velký problém, o kterém se zatím příliš nemluví. Jeho důsledky ale mohou být drsné.

Noční můry naplněny
V minulých dnech se ukázalo, že již nějakou dobu trvající spekulace o hackerském útoku na samotné centrum americké obrany mají pravdivý základ. Co základ – jsou pravdivé do posledního puntíku a ještě něco navíc.

Americké ministerstvo obrany přiznalo, že se neznámí hackeři nabourali do Pentagonu a velmi pravděpodobně zcizili přísně utajovaná data.

Má se jednat zejména o materiály v rámci Joint Strike Fighter projektu. To je dosud nejdražší obranná záležitost v historii USA. Do projektu bylo napumpováno více jak 300 miliard dolarů!

A teď se zdá, že významné části tohoto programu, který směřoval k vytvoření zcela nového bojového letadla, má někdo další. To by celý projekt výrazně znehodnotilo.

Obrovské množství dat ukradeno

Zástupci amerického ministerstva obrany připouští, že se hackerům podařilo přetáhnout několik terabajtů dat (1 TB = 1000 GB!). Jelikož převod probíhal v zakódované formě, nedokáží agenti určit, co přesně bylo zcizeno. To náklady na příslušná opatření ještě zvyšuje.

Nejde přitom o první útok za poslední dobu. Americké úřady, zejména potom ty bezpečnostní, jich v minulých šesti měsících zachytily celou řadu. Nyní se objevují názory, že šlo jen o zástěrku, aby prošel ten největší. A zdá se, že se skutečně povedl.

Teoreticky nemusí být ohrožen jen drahý bezpečnostní projekt, ale i samotná bezpečnost USA a tím i celého světa. Není totiž zcela jasné, k čemu všemu se hackeři dostali a zda náhodou nepodnikli další útoky, které dosud nebyly odhaleny.

Stopy – jak už to tak v podobných případech bývá zvykem – směřují do Číny. Představitelé tamní vlády ale vše důrazně popírají a tvrdí, že proti podobným kriminálníkům tvrdě zasahují. Tomu ale věří málokdo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 251