Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Auto Praha / foto: Michaela Vojtíšková

Nadupané káry: kterou byste zvolili?

Chtěli byste Hummera, Ferrari nebo by stačil obyčejný Ford? Na veletrhu Auto Praha a For men si přišel na své milovník pořádného terénu, rychlých silnic i bezpečných rodinných vyjížděk.

Ostré sluníčko odrážející se od karosérií aut před výstavní halou triumfoval snad jen ráj Hummerů se simulací pořádně drsného terénu. Kdo chtěl, mohl se povozit. Přes klády i speciální lešení se stoupáním neskutečných 60 %. Jak vidno, Hummer je vážně kára do nepohody. Průměrně vám sice spolkne 17 litrů na 100 km, ale vyjede takřka kamkoliv – nezastaví ho ani skoro půlmetrová kolmá bariéra!

Krom krásné karoserie z hliníkové slitiny a palivové nádrže, do které se vměstná až 121 litrů pohonných hmot, mají některé modely zabudovaný v zavazadlovém prostoru kompresor. Jednoduše s ním dofouknete pneumatiky, ale i gumový člun, kolo a kdo ví, co ještě.



Krom roztomilých Chevroletů nemohl pozornosti uniknout ani originální pivní vůz – Beer Vehicle. Občerstvovací auto nezapře notnou inspiraci z Frama V901/2, ale agregát a vlastně celé jeho nitro je ryze české výroby.

Můžete v něm udělat zabijačku, stejně jako karaoke show. Maličký vůz v sobě totiž ukrývá i mixážní pult se soustavou, která vystačí na akci pro 300 lidí!



K vidění byly i bouráky, za něž by se nemusel stydět ani Walker, Texas Ranger. Ostatně, sám se na obrazovkách v jednom podobném proháněl. Jeho cena u nás nejde pod milion, zatímco ve Spojených státech seženete stejné za třetinu.

Veletrh však nezaujal jen auty. Na odiv se tu vystavovali i RC modely, motorky, skútry i silniční Buggy. Jen pro zajímavost, jejich ceny se pohybují okolo 280 000 korun a kdyby jste si chtěli v nějaké z nich jen na zkoušku zajezdit, půjčovné činí 1 500 na hodinu (a 900 za každou další započatou).

Vytáhli se i studenti Střední průmyslové školy dopravní se složenými auťáky, které přitáhly pohled snad každého návštěvníka.

Co dodat závěrem? Ač to tak na první pohled nevypadá, letošní ročník zklamal. Ptáte se proč? Oproti minulým poskromnu aut, málo skutečně výhodných cenových nabídek, malý výběr, žádná pestrost. Že by krize? Nezbývá tak než doufat, že příští rok se vyleštěná auta v Letňanech představí s větší grácií.

Tak co, kterou káru byste brali domů?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 479