Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ferrari 599XX / foto: Shutterstock

Tohle je Ferrari z budoucnosti

Inženýři a designéři Ferrari se zase jednou rozhodli, že ohromí svět. A zkouší to s vozem, který je přímo nabit technologiemi a postupy, jež hodlá automobilka používat v příštích letech.

Samé vychytávky
Ferrari 599XXs bylo poprvé představeno na letošním autosalonu v Ženevě. Bylo by však chybou domnívat se, že jde o pouhý koncept. Jistě, nepůjde o sériovou výrobu. Ovšem v krizi je každý milion dobrý, a tak se Ferrari rozhodlo, že několik kusů přece jen vyrobí, a ty prodá své nejvěrnější klientele.

magazin.cz

Ta takové nabídce – už kvůli pocitu exkluzivity – samozřejmě neodolá. Kromě auta, se kterým ostatní budou jezdit až za pár let, navíc dostanou i veškerý potřebný servis, včetně testování na závodních tratích. Nejen v italském Fioranu, ale i na dalších evropských a amerických okruzích.

Navíc budou mít pocit, že přispívají k vývoji nových modelů. Data z tratí totiž budou sbírána, zpracovávána a vyhodnocována inženýry Ferrari.

magazin.cz

Jako Formule 1
A co že je na 599XXs tak výjimečného? Jde o rychlejší práci převodovky, menší tření v motoru, aerodynamika, která se automaticky přizpůsobí počasí. Tvar karoserie při rychlosti 200 km/h poskytuje přítlak 280 kg a pokud se rozjede na 300 km/h je to už fantastických 630 kg.

magazin.cz

Nesmí chybět ani speciální úprava šasi pro co nejvyšší rychlosti a samozřejmě ani snaha o co nejmenší váhu, která prostupuje celým autem.

Ferrari 599XXs se může opřít o vynikající motor se 700 koňskými silami při  9000 otáčkách za minutu.

magazin.cz

Auto je sestaveno z těch nejlepších a zároveň nejlehčích materiálů, jaké byly při konstrukci vůbec myslitelné. Využívaly se hojně postupy z konstrukce vozů Formule 1.

Tam se sice v letošní sezóně Ferrari příliš nedaří, ale tohle auto by nejen v Maranellu mělo zvednout náladu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 499