Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Brütal Legend: Metalové orgie s Jackem Blackem

O tom, že se svět filmový prolíná se světem herním, není třeba pochybovat. Stále sílící symbióza trvá už nějakou dobu a její poslední produkty nezapřou originální postupy.

Jako právě Brütal Legend od notorického herního vtipálka Tima Schaefera.

Metalový koncert
Nejde přitom o hru, která by se dočkala (i když – kdo ví) vlastního filmového zpracování. Brütal Legend však nabízí formát, jenž sám o sobě kombinuje prvky filmové, herní a nádavkem i hudební. Je to totiž óda na metal, hlavní roli si zde střihl virtualizovaný herec a zpěvák Jack Black a různých herních inspirací byste zde napočítali bezpočet.

magazin.cz

Ve hře je heavy metalová kultura vystavena zásadnímu ohrožení ze strany záporáka Deviculuse, jenž je ztělesněn a nadabován dalším hercem – Timem Currym. Příběh je tak jistou alegorií na všudypřítomnou záchranou světa, již v tomto případě ale zastupuje metal.

Už z tohoto popisu musí být všem naprosto jasné, že se Brütal Legend nebere ani trochu vážně. Místy sice může působit temně až démonicky, ale činí tak především proto, aby v dalším momentu mohl být ještě vtipnější. Připravte se na humor chytrý a po čertech černý, za všech okolností ale originální a nutící k neustálé dobré náladě. Té napomáhá i skvělý dabing zúčastněných. Ostatně, potkáte tu samé legendy metalu včetně Ozzyho Osbourna.

Herní mix

Jak už jsme naznačili, herní složka je hotovou přehlídku zajímavě adaptovaných inspiračních zdrojů. V základu je Brütal Legend akcí, kdy se hlavní hrdina ohání sekyrou, sestavuje bojová komba a prochází protivníky jako nůž máslem.

magazin.cz

Svým způsobem otevřený svět je pak využit ve stylu, který by se dal popsat jako komornější GTA, kdy máte k dispozici vozítko a plníte nejrůznější – samozřejmě vtipné – mise.

Aby toho nebylo málo, nechybí ani prvky strategické. Ty jsou řešeny nepřímo, opět přes hlavního hrdinu, jenž musí zajistit přísun a komandování jednotek, které získáte – jak také jinak – hudební produkcí či budováním fanshopů. To vše si užijete nejen v sólové hře, ale také v multiplayeru.

Skvělý soundtrack

První pohled na hru ve vás pravděpodobně vyvolá rozporuplné pocity – o kdovíjakých detailech tu nemůže být řeč. Horší technickou stránku však plně vynahrazuje bohatý umělecký vklad a jedinečný styl, který z něj pramení. A samozřejmě – v Brütal Legend je možná ještě důležitější parádní soundtrack složený z těch nejlegendárnějších výkonů.

magazin.cz

Ano, tahle hra je pořádně ujetá a určitě nesedne každému. Chce to mít aspoň elementární zálibu v metalu a schopnost odpustit jistou povrchnost. Jednotlivé herní elementy totiž zdaleka nejsou propracovány do takové hloubky, jak by si možná zasloužily.

magazin.cz

Na druhou stranu se tak Brütal Legend hraje velmi jednoduše a je v zásadně přístupné všem. Navíc je to opravdová alternativa masové herní produkce – a takových je třeba si cenit.

Výrobce: Double Fine Production
Distributor v ČR: EA Czech
Cena: 1599 Kč (Xbox 360, PS3)

Hodnocení: 7/10

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20