Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Krize v USA: jed na popravy je příliš drahý

Krize ničí i popravy.

USA letos popravily méně lidí než v minulých letech. Je tomu tak i proto, že pociťují nedostatek látky užívané ve smrtících injekcích a popravy jsou drahé.

Klesá i počet odsouzených k smrti
Informační střediska o trestu smrti uvádějí ve své výroční zprávě, že počet vykonaných trestů smrti poklesl o 12 procent. Množství nově udělených nejvyšších trestů byl nejnižší od roku 1976, kdy byl trest smrti ve Státech znovu zaveden.

V počtu poprav už tradičně vede Texas, kde bylo vykonáno 17 ze 46 exekucí letos v USA vykonaných. V porovnání s rokem 1999 je to o více než polovinu méně.

"Ať už jde o vysoké náklady trestu smrti v době, kdy se snižují rozpočty, o obavy, že zemře nevinný člověk či o jiné důvody, národ se v roce 2010 začal od tohoto trestu odklánět," tvrdí vedoucí Informačního střediska Richard Dieter reportérům agentury Reuters.

Velmi drahý jed
Jedním z faktorů, které popravy oddaluje nebo jejich počet snižuje, je cena thiopentalu sodného, jedné z látek užívaných při usmrcování odsouzenců.

Kvůli nedostatku tohoto barbiturátu byly popravy zrušeny či odloženy v pěti státech. Arizona začala sloučeninu dovážet z Velké Británie, ale ta teď export omezila.

Oklahoma se rozhodla problému čelit tím, že uskutečnila výkon rozsudku smrti pomocí směsi látek užívaných na eutanazii zvířat. Není ale jasné, nakolik ji budou následovat i další státy.

Ve USA bylo od roku 1976 vykonáno 1 234 rozsudků smrti, z toho bezmála polovina v Texasu a ve Virginii.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9