Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Japonci stvořili zpívající myši

Místo kanára do klece myš.

Tým japonských vědců v rámci projektu "vylepšených myší" vytvořil geneticky upravené zpívající hlodavce.

Zpívá jako ptáček
"Mutace jsou hnací silou evoluce. My jsme po několik generací křížili geneticky modifikované myši a čekali jsme, co se stane," řekl reportérům BBC vedoucí projektu ósacké univerzity Arikuni Uchimura.

"Novorozené myši jsme jednu po druhé zkoumali, až jsme jednoho dne našli myšku, která zpívala jako ptáček. Překvapilo mne to, protože jsme očekávali spíš odchylky ve fyzickém zjevu," dodal Uchimura.

Zpěv je vyjádření emocí
K mutaci sice došlo náhodou, ale znak se zachoval u budoucích generací. V japonské laboratoři teď už žije přes sto "zpěvných myší" a vědci je dále studují. Podobně jako zoologové, kteří se zabývají zpěvem ptáků, i oni doufají, že se tak dozvědí něco více o tom, jak se vyvinula řeč u lidí.

"Myši jsou lepší subjekty pro studium vývoje řeči, protože jsou to savci a jsou i stavbou mozku a dalšími biologickými znaky lidem bližší. Momentálně se zaměřujeme na sledování toho, jak nový zvuk některé z myší ovlivní skupinu. Jinak řečeno, jde nám o sociální konotace," vysvětluje Uchimura.

Už se ukázalo, že myši zpívají hlasitěji, když se octnou v novém prostředí, nebo když se samečci ocitnou ve stejné kleci se samičkami. Odborníci proto pracují s hypotézou, že u těchto mutantů je zpěv "vyjádřením emocí či tělesných stavů".

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6