Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Sony

Domácí video ve 3D

Výrobci videokamer se připravují na natáčení videa ve 3D.

Záplava 3D filmů, která se valí do kin a následně na domácí 3D televize, donutila výrobce elektroniky přidat třetí rozměr také videokamerám. Profesionální kamery umějí ve 3D natáčet už dlouhou dobu, nicméně teprve v letošním roce by měl nastat boom 3D videokamer pro běžné uživatele a domácí využití. Výstava CES v Las Vegas odhalila některé velmi zajímavé kousky.

JVC jako první
Společnost JVC hned po zahájení výstavy představila model GS-TD1, kterým uvedla pro amatérské kameramany vůbec první kameru, jež nahrává full HD záznam ve 3D. Základ kamery tvoří dva objektivy, na jejichž konci snímají obraz dva 3,32megapixelové CMOS senzory. Každý z nich zaznamenává video v rozlišení 1920 × 1080i, tím pádem se v podstatě jedná o dva full HD rekordéry v jednom balení.

magazin.cz


JVC vyvinula speciální „LR Independent Format“, který se vyznačuje vysokou kvalitou 3D záznamu. Nahrávat lze ale také v rozšířeném formátu AVCHD, a to jak ve 3D, tak i ve 2D. Objektiv kamery umožňuje pro záznam ve 3D pětinásobný zoom a v případě konvenčního nahrávání se hodnota zoomu zdvojnásobí. Z hlediska uživatele nevyžaduje 3D kamera žádné speciální zacházení a – stejně jako klasické kamery – nabízí řadu funkcí pro korekce obrazu. Zajímavostí je určitě možnost přehrávání záznamu ve 3D přímo na dotykovém displeji, jenž zobrazí 3D efekt bez nutnosti nasazení 3D brýlí.

Kamera bude dostupná v březnu za cenu cca 1700 dolarů.

Dvojnásobné full HD podle Sony
Sony představilo hned trojici videokamer s možností 3D záznamu. Vlajkovou lodí je model Handycam HDR-TD10 a Sony pro něj připravilo jedno světové prvenství v podobě prvního dvojnásobného full HD systému. Technologické provedení je podobné konkurenčnímu JVC. Duální nahrávací systém umožňuje nahrávat 3D záznam ve full HD rozlišení 1920 × 1080 a přehrávat jej lze jak na HD televizi s aktivními 3D brýlemi, tak i v klasickém 2D formátu na běžné HDTV.

magazin.cz


Stejně jako přístroj od JVC nabízí model Sony 3,5palcový dotykový displej, jenž umožňuje přehrávat 3D video záznam bez použití 3D brýlí. O záznam se starají dva objektivy s aktivní stabilizací obrazu a dvojice CMOS senzorů. Objektivy dokonce umožňují i při nahrávání ve 3D módu využívat desetinásobný zoom.

Kamera půjde i se 64 GB flash pamětí do prodeje v dubnu za cenu cca 1500 dolarů.

Panasonic s konverzní čočkou
Panasonic nabízí poněkud jiný přístup ke 3D záznamu než jeho konkurenti. Namísto dvou objektivů vyvinul speciální konverzní čočku, kterou lze nasadit na klasickou HD kameru, pochopitelně k tomuto účelu určenou. S touto technologií se Panasonic vytasil již vloni, konkrétně u modelu HDC-SDT750, který je za cenu kolem třiceti tisíc korun k dostání už i v České republice.

magazin.cz


Použitím konverzní čočky se obchází nutnost nahrávat pro každé oko jeden obrazový záznam ve full HD. Kamera využívá stlačeného polovičního rozlišení a obraz pro levé a pravé oko natlačí do jednoho obrazového políčka v rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Teprve až při přehrávání záznamu se obraz obou částí políčka natáhne na správnou velikost. Ačkoliv tedy 3D záznam není ukládán v úplném full HD rozlišení, nabízí tento systém výhodu v menší velikosti záznamového souboru a širším možnostem pro funkce klasického 2D nahrávání.

Pro letošní rok připravuje Panasonic šest nových modelů kamer připravených pro využití s 3D konverzní čočkou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4